Bestaat God?

Blog van Andries Knevel

Een niet onbelangrijke vraag natuurlijk; het christelijk geloof staat of valt ermee. Maar zo heb ik er nog wel een paar: Is God dood, of leeft Hij nog? Is geloof strijdig met de wetenschap? Is geloof alleen maar voor domme, angstige mensen? Is God een product van onze fantasie, of heeft Hij zichzelf inderdaad in de Bijbel bekendgemaakt? Heeft God ons geschapen, of heeft de mens God geschapen? Zijn wij alleen in dat oneindige heelal? En als God bestaat, waarom is er dan zo veel leed en ellende in deze wereld.

Ik denk dat u deze lijst met vragen moeiteloos kunt aanvullen, zeker als u de gebrokenheid van het leven aan den lijve ervaart. Het zijn vragen, grote vragen. In de afgelopen 2000 jaar hebben theologen en eenvoudige gelovigen, iedereen eigenlijk, zich beziggehouden met het formuleren van een antwoord. Soms bevredigde dit antwoord, soms een tijdje, en soms ook niet.

Iedere gelovige wordt zo nu en dan besprongen door dit type vragen en ik hoop maar dat we daar naar elkaar toe ook heel eerlijk over zijn.

De worsteling van studenten

De groep mensen die misschien wel het meest met deze vragen worstelen, zijn onze hoogopgeleide jongeren. Zij komen uit een beschutte omgeving, althans zo ging het tot voor kort, en worden op hogeschool en universiteit geconfronteerd met een zeer seculier levensklimaat, waar weinig plaats is voor God. Het is natuurlijk niet voor niets dat ouders soms hun hart vasthouden als hun kroost in een o zo aantrekkelijke studentenstad gaat studeren. En wat is dan een goede christelijke studentenvereniging van levensbelang. Maar ook een relatief nieuwe site, namelijk Degrotevragen.nl. Deze site wil in alle onbevangenheid grote vragen die leven onder studenten (en hun ouders!) behandelen. Niet op een belerende wijze, maar eerlijk, kwetsbaar, en tegelijkertijd gelovig.

Ik zou willen dat ik ooit in mijn studententijd zo’n site tot mijn beschikking had gehad. Nu is hij er, en ik beveel hem studenten, ouders, ja, eigenlijk iedereen van harte aan. Want heeft u geen grote vragen?

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons