'Bak mee met MAX' met beste thuisbakker Hans Spitsbaard

Iedere vrijdag, 12.35 uur, NPO 1

Hans Spitsbaard, die vorig jaar Heel Holland Bakt (MAX) won, presenteert nu zijn eigen tv-programma: Bak mee met MAX. Iedere vrijdag bereidt hij een recept waarmee we in het weekend aan de slag kunnen. "Trakteer je buren en vrienden op je eigen baksels," zegt Hans, die zijn kijkers graag aanmoedigt om als thuisbakker aan de slag te gaan.

Je bent met je studie Bedrijfskunde gestopt om je volledig aan het bakken te wijden. Hoe was dat?
“Heel eng, want ik laat een stukje zekerheid achter. Het is ook helemaal niet mijn stijl om iets niet af te maken. Maar bakken is mijn passie. Ik dacht: zie ik mezelf later met Excel werken, of met chocolade? Ja, toen was de beslissing uiteindelijk snel genomen.”

Hoe ziet jouw droom voor de toekomst eruit?
“Ik zou het gaaf vinden om een bekende naam te zijn op het gebied van banketbakkerij en mijn eigen patisserie te hebben. De beste amateurbakker van Nederland zijn is wel wat anders dan professioneel bakken. Daar heb je echt vakkennis voor nodig. Bovendien kun je niet uren over één taartje doen. Maar ik ben niet vies van hard werken.”

De opnames van 'Bak mee met MAX' hebben al plaatsgevonden. Hoe vond je dit om te doen?
“Echt even wennen! Het is namelijk heel anders dan bij Heel Holland Bakt, waar een verslaggever aan je vraagt wat je aan het bakken bent. Nu had ik ineens drie camera’s op me gericht en moest ik mijn eigen programma presenteren. Ik ben er wel in gegroeid en gelukkig krijg ik in Bak mee met MAX veel vrijheid om het op mijn eigen manier te doen.”

Wie is Hans Spitsbaard?

• 23 jaar.
• Woont in Houten bij zijn oma.
• Loopt nu twee dagen stage bij Patisserie De Rouw in Vught.
• Gaat in september bij PIVA, een bakkerijschool in Antwerpen, de chocolaterieopleiding volgen.
• Publiceerde begin dit jaar zijn eigen kookboek Heel Holland Bakt: Leer bakken met Hans.
• Is fanatiek hardloper.

Met wie zou je weleens een dagje willen ruilen?
“Met Roger van Damme; hij is patissier met een eigen restaurant in Antwerpen, Het Gebaar. Dit heeft ook één Michelinster, wat vrij ongebruikelijk is voor een lunchroom. Hij vliegt heel de wereld over om inspiratie op te doen, desserts te bereiden en mensen iets te leren over patisserie. Dat lijkt me heel gaaf om te doen en op die manier met verschillende culturen en smaken kennis te maken.”

Wat is je guilty pleasure-recept om te bakken én op te eten? 
“Laatst maakte ik spekkoek en daar kon ik eigenlijk niet van afblijven. Dat is nog niet zo makkelijk om thuis te maken als je denkt. Maar mijn spekkoek was smeuïg, superzacht en lekker! Wat ik ook graag maak, is noga met verse noten en cranberry’s.”

Ik dacht: zie ik mezelf later met Excel werken, of met chocolade?

Wat is een onhebbelijke eigenschap van je? 
“Toen ik 5 jaar werd, kreeg ik een slabbetje met daarop: ‘Ik weet niet wat ik wil, maar ik wil het nu.’ Dat is best representatief voor hoe ik in elkaar steek. Als ik een idee heb om iets te maken, ga ik namelijk meteen over op de uitvoering. In de haastigheid spring ik dan de keuken in, zonder van tevoren goed na te denken. Dan wil het nog weleens mislukken en zie ik dingen over het hoofd.”

Wanneer deed je voor het laatst een schietgebedje? 
“In de tent tijdens de finale van Heel Holland Bakt, toen de uitslag bijna bekend werd gemaakt. Dat voorstukje – de aankondiging van de winnaar – moest wel drie keer over. Toen dacht ik wel: ik hoop het, ik hoop het! Dat was wel wat je een schietgebedje kunt noemen.”

Bak mee met MAX

Vanaf 7 september iedere vrijdag, 12.35 uur, NPO 1 

Beeld: Roland J. Reinders 

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons