Ark Mission start project ‘Voor de geraniums’

Ouderen tot bloei laten komen in de kerk

Uitgerekend de kerk is een plek waar ouderen zich niet eenzaam zouden mogen voelen, vindt Ark Mission. Toch gebeurt dat wel. Om kerken te helpen eenzaamheid tegen te gaan, start de organisatie de campagne ‘Voor de geraniums’.

Eenzaamheid onder ouderen is een groot maatschappelijk probleem, dat gelukkig al veel aandacht krijgt. Omdat kerken niet kunnen achterblijven, heeft de christelijke organisatie Ark Mission speciaal voor kerkgenootschappen een zogeheten ‘vriendschapsprogramma’ gemaakt. Want al zou je het niet direct verwachten, ook in de kerk zitten veel ouderen achter de spreekwoordelijke geraniums. “Kerken zijn de plek waar ouderen zich gezien en gehoord zouden moeten voelen,” zegt Ark Mission-woordvoerder Liesbeth van Dijk. “De kerk bestaat uit een groot netwerk dat jong en oud bij elkaar kan brengen. Maar er zijn nog veel gaten tussen ouderen en jongeren in de kerk: daar moeten stappen worden gezet.”

Het zou mooi zijn als ouderen echt kunnen opbloeien en minder eenzaam worden.

Hoe kan het project ‘Voor de geraniums’ kerken helpen?
Van Dijk: “Het is de bedoeling dat gemeentes in vier tot vijf weken op verschillende manieren aandacht geven aan het vriendschapsprogramma. Het materiaal hiervoor is online te downloaden. Op de eerste zondag wordt het vriendschapsprogramma aangekondigd in de vorm van een presentatie. Na de dienst ontvangt iedereen een flyer. De zondag daarop wordt een speciale vriendschapsdienst gehouden, waarna een een speeddate wordt georganiseerd. Daar worden gezinnen aan ouderen worden gekoppeld en kunnen ze kort met elkaar spreken. Het idee is dat hier foto’s van gemaakt worden, zodat in de kerk een portretgalerij ingericht kan worden. Na het speeddaten kunnen de gezinnen kijken of er een klik is met een oudere, en kunnen ze erover nadenken of ze meer contact met elkaar willen. Het slot van het vriendschapsprogramma is bijvoorbeeld een feestelijke kerkdienst waarin de koppels voorgesteld worden en vriendschap wordt gevierd.”

Hoe voorkom je dat deze nieuwe contacten na een paar weken verwateren?
“In het pakket dat de kerken bestellen, zit een overeenkomst die koppels kunnen ondertekenen over de vormgeving van de vriendschap. Hoe vaak en wanneer ze afspreken, bijvoorbeeld. Drinken ze regelmatig koffie, of gaan ze op pad met de feestdagen? Zo proberen we te waarborgen dat mensen duurzaam contact houden.”

Wat hopen jullie met dit project te bereiken?
“Heel veel vriendschapskoppels! Het zou mooi zijn als er zo veel mogelijk gezinnen en ouderen bij elkaar gebracht worden, zodat ouderen echt kunnen opbloeien en minder eenzaam worden. We kunnen ons ook voorstellen dat kerken nog even willen nadenken over hun deelname. Via de website kunnen ze eerst een gratis informatiebrief en boekje aanvragen om te kijken of het bij ze past.”

Bekijk voor het programma en het pakket meer op Voordegeraniums.nl

Beeld: Ark Mission

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons