Antwoordbrief van Tijs aan Klaas Dijkhoff

Geachte heer Dijkhoff, Vooruit: beste Klaas,

Veel dank voor de open brief die je me onlangs stuurde, waarin je je lidmaatschap van de Rooms-Katholieke Kerk opzegde. Ik had het gevoel dat die brief uit je tenen kwam. Veel dank dat je vrij precies uitlegt waarom je vertrekt. Dat helpt ons.

Ik wil beginnen met het aanbieden van mijn excuses. Ik had je natuurlijk nooit in de krant een hyperindividualist moeten noemen. Dat past mij niet, in het openbaar oordelen over mensen die ik niet ken. Je daagde me uit, met je uitspraak op het VVD-congres dat het goed is dat kerken een toontje lager zingen. Maar ik had me als geestelijke natuurlijk niet uit mijn tent moeten laten lokken. Veel beter was het geweest als ik je had uitgenodigd voor een gesprek. Dus echt: sorry hiervoor!

Er stonden overigens prachtige zinnen in je brief. Ik citeer de – wat mij betreft – mooiste: ‘Alleen in en door mijn omgang met anderen heeft mijn leven zin.’ Echt heel mooi. Ook de warmte waarmee je spreekt over je katholieke opvoeding doet me goed.

Wat ik lastiger vind aan de brief, is dat je aangeeft niet (meer) in God te geloven. Dat spijt me, want ja, dat doen we in de kerk nou juist wel. Dat onderscheidt ons van allerlei andere verenigingen die prachtige dingen doen. Als we God afschaffen in de kerk, is de kerk wat mij betreft opgehouden kerk te zijn. En dat zal je toch niet van me vragen…

Hoewel, die link onder je brief waarmee je je snel kan laten uitschrijven uit de Rooms-Katholieke Kerk, die was wel vals. Maar dat vond je zelf vast ook, want die heb je inmiddels verwijderd.

Het spijt me al met al zeer dat onze wegen scheiden. Ik hoop dat het je goed gaat in de tijd die komt. Doe wat je kunt voor wat jij ‘goed, liefhebbend en sociaal’ volk noemt. En ook graag voor mensen die daar niet bij horen, maar die tussen de wal en het schip vallen. Ondertussen gaan wij door met het dienen van God, het omzien naar de mensen en het bidden voor mensen die ‘in hoogheid zijn’, zoals jij. Als we ooit nog iets voor je kunnen doen: de kerk staat voor je open zolang we bestaan!

Tijs Eijk

P.S. Ik begrijp van premier Rutte dat jouw opzeggingsbrief een privékwestie is. Schrijf je vaker ‘open brieven’ op VVD-papier over privékwesties? Superinteressant!

Beeld: ANP

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons