Wolkbreuk ruïneert huis: Twitteraars komen in actie

‘Alleen sterkte wensen kan ook, maar ik doe liever iets concreets’

in Christelijk Nieuws
Crowdfunding

Op Twitter wordt soms veel geklaagd en gescholden. Maar dat je het medium ook voor heel mooie doeleinden kunt gebruiken, bewijst de crowdfundingsactie voor Claudia. Door een enorme wolkbreuk veranderde haar huis – waar ze met haar twee kinderen nét een paar maanden woonde – afgelopen weekend grotendeels in een ravage. De verzekering blijkt de schade niet te vergoeden, waarop een groep Twitteraars een inzamelingsactie voor haar begon.

Claudia kon haar ogen niet geloven: na een enorme hoosbui liep het water langs de muren en drupte in een aantal kamers via de lampen naar beneden. Het dak van Claudia’s huis kon de hoeveelheid regen niet aan. Maanden eerder had ze een oproep gedaan op Twitter, waardoor ze dit huis vond. Ze had nog met haar volgers gedeeld hoe blij ze ermee was. Maar ook nu schieten haar Twitter-vrienden haar weer te hulp.

Crowdfundingsactie

Jan Kees Nentjes, die Claudia va Twitter kent, hoorde van het drama en zag vanuit zijn campingstoel in Castricum haar Twitter-berichten voorbijkomen. “Ik gunde haar zo een eigen plek, en dan te horen dat het ineens verwoest is. Dat is toch vreselijk?” Het idee voor een crowdfundingsactie is snel geboren. Samen met een ‘campagneteam’ van andere Twitteraars tuigt hij een GoFundMe-pagina op. Met succes: in één dag tijd hebben honderden mensen in totaal al voor meer dan 3700 euro gesponsord.

Voor dit soort schade heb je toch een verzekering?
“Helaas niet. Er was door de VVE een opstalverzekering afgesloten, maar die was opgeschort omdat er geen premie was betaald door de mede-eigenaar van het pand. Die woont zelf niet op dat adres. Claudia ging ervan uit dat het goed geregeld was. De inboedelverzekering vergoedt alleen spullen, maar wel minimaal. Een computer van een paar jaar oud is voor de verzekering niets meer waard, maar haar dochter moet er wel eentje hebben voor school. Elektra, vloeren, stucwerk, schilderwerk: heel veel moet opnieuw. Veel twitteraars leven mee en wensen haar sterkte, maar op zo'n moment heb je vooral behoefte aan concrete actie.”

Hoe verklaar je het succes van de GoFundMe-pagina?
“Twitter heeft soms de naam dat er veel gezeurd wordt, maar er gebeuren gelukkig ook mooie dingen, zoals dit! Allereerst moet je zorgen voor een groot bereik, dus daarom vroegen we een paar Twitteraars met veel volgers de oproep te retweeten. Daarnaast gebruiken we de hashtag #fundmaarroze (vanwege Claudia’s Twitternaam @doemaarroze, red.), zodat het hopelijk trending wordt. En tot slot heeft de actie een streefbedrag van 7500 euro als een soort gezamenlijk doel. Dat helpt ook.”

En dat gaat zo goed, dat zelfs mensen die haar niet kennen geld geven?
“Het gaat om veel geld, maar als veel mensen een paar euro geven, gaat het hard. En die bereidheid is er kennelijk, zelfs bij mensen die haar verder niet kennen ja. Want iedereen kan zich voorstellen hoe vreselijk het moet zijn als je maanden hebt gewerkt aan een mooie plek voor je kinderen en jezelf, en dat je het vervolgens in een paar uur tijd ziet wegspoelen.”

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons