Wat moet de paus met het misbruik in zijn kerk?

Drie vragen aan Vaticaanwatcher Hendro Munsterman

Paus Franciscus veroordeelt het seksueel misbruik binnen zijn kerk, maar noemt geen concrete maatregelen om het tegen te gaan. Dat komt hem van verschillende kanten op fikse kritiek te staan. Wat is hier aan de hand? Drie vragen aan de Vaticaanwatcher van het Nederlands Dagblad, Hendro Munsterman.

Caca, oftewel stront. Met deze stevige taal omschreef Paus Franciscus de rooms-katholieke geestelijken die zich schuldig hebben gemaakt aan seksueel misbruik. Afgelopen weekend ging hij tijdens zijn bezoek aan de Wereldgezinsdagen in Ierland diep door het stof vanwege nieuwe gevallen van misbruik in de katholieke kerk. Zo werd bekend dat de oud-aartsbisschop van Washington, Theodore McCarrick, ervan wordt beschuldigd dat hij in de jaren 70 twee jongens van 11 en 16 heeft misbruikt.

Ondanks de forse uitspraken van de paus, klinkt er kritiek dat de kerkleider zich radicaler moet opstellen. Hij zegt wel dat alles in het werk wordt gesteld om in de toekomst misbruik te voorkomen, maar waar zijn de concrete maatregelen?

Aantijgingen

Aartsbisschop Carlo Marina Vigano, voormalig diplomaat van Vaticaanstad, gaat nog verder. Hij beweerde afgelopen weekend dat de paus al sinds 2013 weet had van het misbruik door McCarrick. Toen de paus zondag in het vliegtuig uit Ierland kort een aantal vragen beantwoordde, wilde hij niet op de beschuldigingen ingaan. Volgens hem weten journalisten de beschuldigingen van Vigano zelf wel te ontmaskeren.

Uit welke hoek klinkt de kritiek op de paus?
“Enerzijds zijn er de slachtoffers die zeggen dat hij te zwak opereert als het om misbruik gaat”, legt Vaticaanwatcher Hendro Munsterman uit. “Zij vinden dat hij al goed werk doet, maar dat het radicaler kan. Ze willen bijvoorbeeld dat de paus een tribunaal voor misbruikzaken opricht, terwijl de paus liever ziet dat er per zaak een tribunaal komt, zoals nu al gebeurt. Hun kritiek is deels begrijpelijk, al is er nog nooit een paus geweest die zich zo duidelijk heeft uitgesproken tegen seksueel misbruik. Daarnaast is er de sterk conservatieve flank binnen de rooms-katholieke kerk – waartoe ook Vigano behoort – die hem te mild vinden over thema’s als homoseksualiteit, echtscheiding en vluchtelingen. Zij leveren nu kritiek over zijn optreden tegen seksueel misbruik om zijn geloofwaardigheid aan te tasten. Het is een soort campagne die ze deels op social media voeren. Het misbruik wordt eigenlijk misbruikt.”

Twijfelachtig

Hoe serieus moeten we de aantijgingen van Vigano nemen?
“Zijn verklaring rammelt aan meerdere kanten. Als het waar is dat de paus vijf jaar geleden al van het misbruik wist, waarom komt Vigano er dan nu pas mee? Daarnaast heeft hij in het verleden in een andere misbruikzaak een eigen hulpbisschop opdracht gegeven om bewijsmateriaal te vernietigen. Ook beweert hij dat paus Benedictus, de voorganger van de huidige paus, McCarrick al veel eerder op non-actief heeft gezet, maar dat dit is teruggedraaid door Franciscus. Waarom is die sanctie van Benedictus destijds dan nooit gepubliceerd? De geloofwaardigheid van Vigano is twijfelachtig.”

Stel dat de aantijgingen van Vigano tóch kloppen. Moet de paus dan aftreden?
“Dat denk ik niet. De komende weken gaat er meer informatie komen over Vigano, en zal duidelijk worden dat zijn verklaring een putsch is die uit eigenbelang is geschreven. Wel blijft de paus gedwongen om stevig op het misbruikdossier te reageren. Dat op deze manier de aandacht voor seksueel misbruik niet minder wordt, is het goede nieuws van dit alles.”

Beeld: ANP

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons