Voedselverspilling: waarom zou ik me daar als christen druk over maken?

'Eten weggooien is diefstal'

Afgelopen week was er grote ophef over een lading te kleine pruimen die dreigde te worden gedumpt. Het fruit was drie millimeter te klein voor supermarkten, waardoor de fruitteler ermee dreigde te blijven zitten. Maar maken we ons hier als christenen eigenlijk wel druk om?

De zus van de fruitteler zocht hulp en dat leidde tot een een oproep op Facebook om de pruimen alsnog als voedsel te gebruiken. Het bericht werd drieduizend keer gedeeld en maakte een stortvloed aan reacties los. Het bericht ging viral en er ontstond een ware run op de kleine pruimen. Afgelopen zaterdag konden particulieren in de boomgaard terecht om per kilo te kopen. Inmiddels hebben particulieren, bedrijven en winkels uit het hele land alle kleine pruimen gekocht.

Schoonheidsregels

Er lijkt steeds meer weerstand te ontstaan tegen het onnodig verspillen van voedsel. Zo’n tien procent van alle groenten en fruit wordt verspild, omdat het niet voldoet aan bepaalde ‘schoonheidsregels’, vastgelegd in de Europese handelsnormen. Hierdoor vallen lekkere en gezonde producten buiten de boot, simpelweg omdat ze niet ‘mooi’ genoeg zijn.
Ook Kromkommer startte een actie op Facebook. Hun bericht werd meer dan 31.000 keer gedeeld. “Kleine pruimen, grote courgettes. Door de warme zomer zal groente en fruit er nog vaker anders uitzien dan we gewend zijn.  Dit lekkers verspillen om hun uiterlijk, is geen optie. Ben jij het ermee eens? Laten we er dan met elkaar voor zorgen dat krom niet verspild wordt en deel dit bericht.”

Politiek

Carla Dik-Faber (Christen Unie) strijdt al jaren tegen de voedselverspilling. In een open brief aan de supermarkten schreef zij: “Even een paar cijfers op een rij. Nederlanders gooien ieder jaar 800 miljoen kilo voedsel weg. Dat zijn 100.000 vuilniswagens vol. Samen gooien we hiermee voor 2,6 miljard euro aan voedsel weg. In de horeca en in de supermarkten wordt nog eens voor 2 miljard euro aan voedsel verspild. Terwijl 70.000 gezinnen in ons land afhankelijk zijn van de voedselbanken, belandt iedere dag weer prima voedsel in de afvalcontainer. Dit is mij een doorn in het oog. U toch ook?”

Eten weggooien is diefstal

Ook paus Franciscus sprak zich recentelijk uit over voedselverspilling. Tegen de paar duizend mensen die zich onlangs verzamelden op het Sint Pietersplein, zei hij: “Laten we geen voedsel verspillen of eten weggooien. Weggooien van voedsel is als diefstal van wie arm en hongerig is.”

Rentmeesterschap

Het onderzoek Leef je Geloof dat Blauw Research uitvoerde in opdracht van de EO liet in 2014 zien dat christenen het woord rentmeesterschap gauw in de mond nemen, maar dat ze het moeilijk vinden “richting te geven aan de opdracht goed met de aarde om te gaan”.

Verder blijkt uit onderzoek van Micha Nederland dat christenen in hun omgang met de schepping in niets verschillen van andere Nederlanders. 'Wat betreft het beheer van de schepping is er nauwelijks verschil in levensstijl tussen christenen die naar de kerk gaan en het (algemene) Nederlandse publiek. Kerkgangers zien het wel als hun plicht om met dit thema aan de slag te gaan, maar de innerlijke motivatie ontbreekt', aldus het onderzoek. Zij onderscheiden zich op dit terrein niet van anderen.

Geschenk van God

De vraag is: Waarom zou ik me als christen druk moeten maken over voedselverspilling? Voedsel is een geschenk van God. Daarnaast is het niet vanzelfsprekend dat er elke dag een bord eten voor ons staat. Kijk maar naar de landen waar ernstige hongersnood heerst. In Genesis 1:29 staat: ‘En God zei: “Ik geef u al het zaaddragend gewas op de gehele aarde en al het geboomte, waaraan zaaddragende vruchten zijn; het zal u tot spijze dienen”’
Alleen al daarom zouden we er op een goede manier gebruik van moeten maken. En met het eten gooi je eigenlijk ook de inspanning van een boer weg. Hij heeft veel tijd besteed aan het zaaien, bewerken, ploegen en oogsten van het gewas. 

Tips

“Als ik mensen blij kan maken met eten dat ik over heb, doe ik dat graag,” zegt Joëlle Post-Kole uit Ede. Sinds een aantal jaar biedt ze haar kliekjes aan via de Facebookgroep ‘Stop Voedselverspilling Ede’. Ik geloof dat God van ons vraagt om op een duurzame manier met de schepping om te gaan. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat Nederlanders per jaar zo’n 50 kilo aan goed eten thuis in de kliko gooien. Dat gaat dus over voedsel dat prima gegeten had kunnen worden."
Joēlle heeft ook tips om minder eten te verspillen. “Maak een weekmenu en houd je daar ook aan. Doe dus gericht boodschappen. Ga niet iedere dag naar de supermarkt, want dan koop je veel meer. En van oude bananen kun je heerlijke smoothies maken, of bananenbrood. En door brood in te vriezen, zit je nooit met oud brood. Tot slot: kook creatief met wat er in de ijskast te vinden is. In een pastasaus kan bijna alles.” 

Geschreven door:

Miriam Duijf

Redacteur

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons