Vind jij het ook zo lastig om goede prioriteiten te stellen?

Met deze tips van Carianne Ros lukt het zeker!

Kijk eens goed naar je agenda: waar besteed jij de meeste tijd aan? En zijn dat ook dingen die er echt toe doen? Blus je eigenlijk vooral brandjes, of word je geleefd door de agenda’s van andere mensen? Met deze tips ga je de juiste prioriteiten stellen!

Als eerste zou ik zeggen: zet God op de eerste plaats. Ja hoor, denk je misschien, lekker cliché: God op de eerste plaats. Dat weet ik heus wel. En ik lees ook af en toe in mijn bijbel en ik bid voor het eten, prima toch?
Er zijn inderdaad veel christenen die zo denken, maar die eigenlijk nog niet de waarde hebben ingezien van wérkelijk God op de eerste plaats zetten in je leven. ‘Zoek liever eerst het koninkrijk van God en Zijn gerechtigheid, dan zullen al die andere dingen je erbij gegeven worden…’, staat er in Matteüs 6:33. Maak jouw relatie met God tot de belangrijkste van je prioriteiten.

Oftewel:

  • éérst God zoeken
  • je eerstelingen bij Hem brengen
  • bidden voordat je iets doet of beslist
  • wijsheid vanuit de Bijbel implementeren in je leven
  • je geen zorgen maken
  • op God vertrouwen ondanks de omstandigheden

God wil graag op de eerste plaats in ons leven staan en prioriteit hebben, omdat je leven zo veel rijker én vrediger wordt wanneer we leren leven vanuit Zijn Bron en Zijn liefde. Problemen worden niet per se van de ene dag op de andere dag opgelost. Je zult écht nieuwe kracht, moed, liefde, hoop, vreugde en vrede ontvangen wanneer je tijd doorbrengt bij Jezus. Maak dit tot je eerste prioriteit en de heilige Geest zal je leiden op de weg die jij moet gaan. Hij zal je laten zien wat God belangrijk vindt dat je doet. En Hij zal je kracht geven om naar God te luisteren, in plaats van naar mensen.

Bepaal je prioriteiten zelf

Wat wil God graag dat je doet? Doe dat en laat er niets tussenkomen! Te veel mensen laten zich leiden door wat andere mensen belangrijk vinden, zonder zich ooit af te vragen wat God eigenlijk wil dat ze doen. Als er íets is wat stress geeft, is het wel dat we ons leven door anderen laten bepalen. Te vaak laten we onze agenda bepalen door mensen uit onze omgeving. En de duivel lacht zich rot, want we zijn uitgeput en oververmoeid door die veel te volle agenda’s met nutteloze bezigheden. Ja, het líjkt nuttig, maar als het niet Gods wil is dat we bezig zijn met die dingen, leidt het ons af van de taak die Hij wel voor ons heeft.

Plan je agenda niet vol

We moeten beseffen dat we ons door Jan en allemaal laten afleiden, maar o wee als God langskomt en onze agenda in de war schopt… Toch is het belangrijk dat je daar ruimte voor hebt in je agenda. Blijf afgestemd op Hem. Leer te luisteren naar Zijn zachte stem die je wil leiden en je wil helpen om de juiste keuzes te maken. 

Stel jezelf elke dag een paar goede vragen

Als je jezelf elke dag drie vragen stelt en naar aanleiding van de antwoorden aan de slag gaat, weet je zeker dat je bezig bent met de belangrijke dingen.

  • Wat moet ik in elk geval vandaag doen?

Deadlines zijn niet voor niets deadlines. Dus: wat is er vandaag belangrijk? Wat mag je echt niet vergeten en moet je per se doen? Denk hierbij zowel aan privézaken die belangrijk zijn – zoals de verjaardag van een goede vriend of sporten – als aan zakelijke deadlines die je uiterlijk vandaag af of geregeld moet hebben.

  • Wat kan ik alvast voor een ander moment voorbereiden?

Wat is er fijner dan dat je dingen vast (in de rust) hebt kunnen voorbereiden? Als je structureel tijd inplant om alvast over dingen na te denken en, voor zover mogelijk, voor te bereiden, is het veel makkelijker om in de rust en vrede te blijven.

  • Wie ga ik vandaag heel bewust liefhebben?

Liefhebben is het belangrijkste wat we kunnen doen hier op aarde. Wees je er vooral ook van bewust dat God het belangrijk vindt dat we liefhebben. Soms verstoort de liefde je agenda, doordat er ineens een kind ziek naar huis komt, of omdat een buurman of een collega hulp nodig heeft. Bid ervoor of God wil dat jij op dat moment voor die persoon aanwezig bent. Zo ja? Doe het! Maar besef ook: God wil niet dat jij op álle nood afgaat die je ziet, want dan ben je in een mum van tijd opgebrand. Hij heeft voor jou specifieke taken en voor andere nood roept hij andere mensen.

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons