Vieze voeten

Blog van Marco van der Straten

Tot mijn enkels stond ik in het zand. Voor een verbouwing thuis had ik met zoon Joël vier kuub grond afgegraven. Daar moest bijna evenveel wit zand voor terug. Die eerste klus ging makkelijk, met een klein graafmachinetje. Dat was nog leuk ook: een beetje stoeien met hendels – ‘pas op het dak!’ – en weer net als vroeger in een zandbak spelen. Maar dat zand moest gewoon met de hand verplaatst worden, schep voor schep. En dan is vier kuub best veel...

De dag waarop ik dat wilde doen, bleek de tot nu toe heetste te zijn van deze zomer. Ik liet me niet kennen en schepte de blaren op mijn handen. Om nog íéts verkoeling te hebben, stond ik op blote voeten tussen het vochtige zand. Door de kleigrond die eronder ligt, had ik uiteindelijk natuurlijk intens zwarte voeten. Bijna net zo zwart als de voeten die ik op foto’s van vrienden voorbij zag komen.

New Wine

Die vrienden waren niet aan het verbouwen, maar stonden een week lang op conferentie New Wine in het Brabantse Liempde; over de kracht van de Geest en de komst van Gods Koninkrijk. Ze hadden geen preken over pinkstervuur nodig om een bijzonder hete week te beleven. Wat ooit een mooi grasveld was, veranderde onder invloed van de genadeloos brandende zon in een stoffig geelzwart terrein. Ik was eigenlijk van plan een dagje langs te gaan, maar de gehuurde graafmachine en het vooruitzicht van een snikhete conferentietent voorkwamen dat.

Vieze voeten halen

Een paar dagen later zag ik op mijn boekenplank Jezus leven van Henk Stoorvogel staan. Ik herinnerde me zijn verhalen, over hoe discipelen in de tijd van rondtrekkende rabbi’s létterlijk door het stof de voetstappen van hun meester volgden. Zij hielden ook geen schone voeten. Eigenlijk is het wel een mooi beeld van discipel-zijn. Als je Jezus wilt volgen, moet je niet te krampachtig schoon willen blijven. Volgend jaar is de verbouwing bij ons thuis gelukkig allang achter de rug. Ik denk dat ik de week van New Wine maar alvast inplan. Lekker een weekje vieze voeten halen.

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons