Studenten 10 jaar in gesprek op Veritas-forum

Studenten in gesprek over levensvragen

Wat is liefde? Bestaat God? En als Hij bestaat, waarom is er dan lijden? Tijdens de forumgesprekken van Veritas gaan studenten met elkaar in discussie over levensvragen. Dit collegejaar viert de organisatie haar tienjarig jubileum. “Voor veel studenten is Veritas een eerste kennismaking met het christendom.”

“Veritas, wat ‘waarheid’ betekent, is in de jaren 90 begonnen op de Amerikaanse universiteit Harvard,” vertelt Maaike Verbruggen. Samen met Rieke Lindeboom coördineert ze de Nederlandse afdeling van Veritas. “De oprichters merkten dat er op Harvard voor elk wat wils was, behalve voor christenen. Het Veritas-forum werd opgericht om te laten zien dat geloof en wetenschap wel degelijk kunnen samengaan.”

In Nederland is het Veritas-forum een project van IFES-Nederland en Navigators. “De vragen worden vanuit een christelijk perspectief besproken,” legt Rieke uit. “Maar we zetten daar altijd een seculier standpunt tegenover. Zo kunnen studenten op een laagdrempelige manier uitzoeken wat – volgens hen – waar is. We doen dat vanuit het rotsvaste vertrouwen dat God de ultieme waarheid is en dat mensen daardoor geraakt worden.”

Wetenschap en geloof

Is wetenschap en geloof ook een moeilijke combinatie op Nederlandse universiteiten en hogescholen?
Maaike: “Ja, we merken dat veel studenten daar vragen over hebben. Niet-gelovigen, maar zeker ook christenen. Zij vragen zich echt af hoe ze die twee kunnen combineren. Want in de kerk gaat het over gevoel en geloof, terwijl het in de collegezaal gaat over wat je kunt bewijzen en waarnemen. En de zingevingsvragen die we bij Veritas behandelen, zijn vaak niet volledig rationeel te benaderen. Dat is niet gemakkelijk. Wij willen mensen stimuleren na te denken over dingen waarover ze nog niet eerder nagedacht hebben.”

Het doel is niet dat mensen tot bekering komen?
Maaike: “We willen ze vooral uitdagen om na te denken.”
Rieke: “En niet ‘zomaar’ nadenken over het weer, maar over vragen als: Wat drijft mij? Wat geloof ik over wat waar is in het leven?”
Maaike: “God is belangrijk in mijn leven, dus natuurlijk hoop ik dat Hij dat ook wordt voor anderen. Maar vaak is Veritas een eerste kennismaking met het christelijke perspectief. Al hopen we natuurlijk dat ze daarna verder zoeken.”

Wij willen mensen stimuleren na te denken over dingen waarover ze nog niet eerder nagedacht hebben.

Merken jullie dat mensen openstaan voor dat perspectief?
Maaike: “Mensen komen niet naar Veritas omdat ze willen uitzoeken wat ze van het christelijk geloof vinden, maar omdat ze een vraag hebben die wij ‘toevallig’ bespreken. Laatst hoorde ik een voorbeeld van een jongen die een forumbijeenkomst had bezocht waar een wiskundige sprak. En hij dacht: tjonge, die man is wiskundige én overtuigd christen; die christenen zijn dus zo gek nog niet. Van daaruit is hij verder gaan zoeken en tot geloof gekomen. Veritas was het allereerste moment waarop hij het christendom als relevante optie zag.”

Welke levensvragen bespreken jullie?
Rieke: “Bestaat God? En als Hij bestaat, hoe zit het dan met het lijden? Wat is liefde? En wat is geluk? Hoe zit het met de schepping? Tegenwoordig gaat het ook vaak over stress en prestatiedruk op de universiteit. Ben ik genoeg of moet ik presteren om genoeg te zijn? Dat raakt het hart van zingeving.”

Op 25 september trapt Veritas het jubileumjaar af met een forum in Nijmegen met als thema ‘Levenslange liefde – over de spanning tussen liefde en vrijheid in relaties’. Sprekers zijn Denker des Vaderlands René ten Bos en relatiecoach Cocky Drost-de Wit.

Beeld: Veritas

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons