'Sign of the Times': de lessen van spraakmakende vrouwen

'Een pleidooi om je met liefde te verbinden met de wereld'

De een kwam in de gevangenis voor haar idealen, de ander moest haar land verlaten. Stuk voor stuk hebben de spraakmakende vrouwen in de nieuwe EO-documentaire-reeks Sign of the Times offers gebracht. “Deze serie is een pleidooi om je met liefde te verbinden met de wereld.”

De wereld bekijken door de ogen van vrouwen, zo zou je de serie Sign of the Times heel kort kunnen samenvatten. Maar het is meer. Regisseur Wilberry Jakobs schuift naar het puntje van haar stoel als ze uitlegt wat de docureeks geworden is. “Voor mij is het appel van Jezus om goed te doen aan je medemens, belangrijk. Vanuit deze bevlogenheid maak ik al jaren programma’s. Kijkend naar de wereld om ons heen wilden we een serie maken over rechtvaardigheid, democratie en gelijke rechten, vanuit de opinie en betrokkenheid van spraakmakende vrouwen.”

Gelijke rechten

Al een tijdje beheersen termen als #MeToo, #TimesUpNow en de Women’s March het publieke debat. Bij al deze uitingen voert de roep om gelijke rechten voor vrouwen – op de werkvloer, in de filmindustrie, op het ‘loonstrookje’ – de boventoon. Zelfs de kerk worstelt met haar eigen hashtag, #ChurchToo.

Het is dus niet toevallig dat er geen mannen aan bod komen in Sign of the Times. Volgens Wilberry is het de hoogste tijd dat vrouwen zelf het woord krijgen én nemen. “We begonnen overigens al ruim een jaar geleden met de opnames en toen was het thema nog niet zo ‘hot’ als nu. De timing van de serie is dan ook perfect.”

Bont gezelschap

De vrouwen in de serie vormen een bont en inspirerend gezelschap. Onder hen bevinden zich theologen en filosofen, maar ook mensenrechtenactivisten en politica’s. En zelfs prinses Mabel praat mee. Is er iets wat deze vrouwen samenbindt? “Het zijn zonder twijfel allemaal sterke en slimme vrouwen,” zegt Wilberry. “Ze zijn enorm begaan met de wereld. Ik raakte zelf ook geïnspireerd door hun betrokkenheid. Sommige vrouwen hebben bijvoorbeeld in de gevangenis gezeten voor hun idealen. Anderen hebben hun land moeten verlaten.”

Het gewone leven

In Sign of the Times komen ook vrouwen uit het gewone leven in beeld. “Zo hebben we bij de aflevering over ongelijkheid de Amerikaanse Erica gefilmd, een dakloze vrouw die in een tent in San Francisco woont. Ze wast zich met een kommetje water om nog enigszins schoon te blijven. Als ze in het café verschijnt waar ze werkt als serveerster, zegt haar collega tegen haar: ‘Je stinkt.’ Dat is zo schrijnend: zelfs Erica’s kleine beetje menselijkheid wordt haar ontnomen, omdat haar collega zo op haar neerkijkt. Toen we afscheid namen van Erica bij haar tentje, stonden de tranen in mijn ogen.”

Verandering

Wilberry hoopt dat de serie kijkers niet alleen emotioneel maar ook intellectueel raakt. “Welke wereld willen we achterlaten voor onze kinderen? Het gaat er mij niet om dat ik bepaal wat anderen moeten doen, maar ik hoop dat deze reeks gesprekken mensen op andere gedachten brengt of confronteert met nieuwe ideeën. De lust van het denken kan ook tot verandering aanzetten.”

Sign of the Times

Maandag, 23.10 uur, NPO 2

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons