Rick Timmermans stopt ons in bed in 'De Nachtzoen'

Donderdag, 1.20 uur, NPO 2

Journalist en schrijver Rick Timmermans vond veel inspiratie binnen de muren van het klooster, maar besefte dat spiritualiteit voor hem buiten, in het leven van alledag te vinden is. Visie stelde zeven vragen aan Rick, die ons vanavond in het tv-programma De Nachtzoen een troostrijke gedachte meegeeft voor het slapengaan.

Wat trok je in het kloosterleven?
“De toewijding aan God, die ik zowel in kloosters heb meegemaakt als tijdens jongerenbijeenkomsten in Taizé. Mijn geloof wordt echter als ik dat in verbondenheid met anderen kan delen. Toch heb ik besloten om die verbondenheid in het leven van alledag te zoeken, wat me heel goed lukt met de spiritualiteit van Ignatius.”

Hoe helpt Ignatius je in het dagelijks leven?
“Toen hij ongeveer vijfhonderd jaar geleden de jezuïetenorde stichtte, wilde hij geen kloosterregel invoeren. ‘De wereld is ons klooster,’ vond Ignatius. Daarom begeven de jezuïeten zich zo veel mogelijk op straat. Hun motto is: God vinden in alle dingen. Dat kan ik beamen. Als je het leert zien, kun je in iedere ervaring of ontmoeting een verbondenheid met God ervaren.”

Wat is je favoriete Bijbelverhaal?
“Jezus’ ontmoeting met een Samaritaanse vrouw bij een waterput. Hoewel het heel ongebruikelijk is, vraagt Hij als Joodse man haar om water. Hij blijkt alles van haar te weten, wat in het begin heel beangstigend kan zijn, maar later juist bevrijdend, ook voor ons. Jezus zegt haar: ‘Als je wist wat de Vader wil geven.’ Daaruit spreekt de mateloze overvloed die Gods aanwezigheid te bieden heeft. Dat kan mij helpen alledaagse zorgen te relativeren.”

Wie is Rick Timmermans?

• 30 jaar.
• Journalist en schrijver.
• Hoofdredacteur van Igniswebmagazine.nl.
• Publiceert o.a. in NRC Handelsblad, HP De Tijd, Nederlands Dagblad, en Katholiek Nieuwsblad.
• Auteur van Hunkeren naar rust – pelgrimeren door de Regel van Benedictus en Bid, luister, leef – dichter bij God.
• Verzorgt weekendretraites voor jongvolwassenen bij de dominicanen in Huissen.

Wat ben je kwijtgeraakt in het leven?
“Een geloof waarbij ik alles zeker wist. Geloven en denken zoals een kind, zoals Paulus het in 1 Korintiërs 13 noemt, ben ik rond mijn 25e kwijtgeraakt. In het begin kan dat je onzeker maken, want ik ontdekte dat God Iemand is die je nooit helemaal kunt kennen. Dat dat tegelijk mooi en intens is, kon ik in de jaren daarna pas zien.”

Denk je weleens aan de dood?
“Bijna niet. Als de dood komt, zal hij niet onwelkom zijn. Hij is een vriend, geen vijand. Sterven is een overgang die je maar één keer meemaakt, de bekroning van een leven. Daar kan een pijnlijk proces aan voorafgaan, lijden en narigheid, maar ook daarin hoef je niet alleen te zijn. Ik hoop op een leven daarna, maar als het niet zo mocht zijn, is er ook geen spijt, en is het goed.”

Hebben we niet nóg meer liefde te geven?

Welke vraag zou elk mens zichzelf moeten stellen?
“Jezus roept ons voortdurend op anderen lief te hebben, zelfs onze vijanden. Zou op onze eigen beproevingen en die van anderen, ons antwoord kunnen zijn dat we nóg meer liefhebben?”

Stel, je mag een feest organiseren. Hoe ziet dat eruit?
“Dat feest speelt zich buiten af, met veel mensen en muziek. Het eten en drinken dat klaarstaat, zou eenvoudig zijn, want het gaat vooral om de ontmoeting. Zo deed ik het ook op mijn feest toen ik onlangs 30 werd, waarbij iedereen iets mocht meenemen om dat te delen: een verhaal, muziekstuk, gedicht of stukje cabaret. Zo kun je elkaar iets meegeven van wat je in het diepst van je ziel raakt.”

De Nachtzoen

Rick Timmermans vult zijn leven met wijsheid van allerlei spirituele grootheden, van Benedictus tot frère Roger. Vanavond doet hij er nog een schepje bovenop in De Nachtzoen. U kunt deze uitzending, een herhaling van 24 mei, ook online bekijken. Marleen Stelling presenteert dit programma, waarin een inspirerende gast de kijker op bed legt met een troostrijke gedachte. 

Donderdag 16 augustus, 1.20 uur, NPO 2 

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons