'Queen of Soul' Aretha Franklin overleden

‘Het is een gave van God dat ik zo kan zingen’

in Christelijk Nieuws

Zangeres Aretha Franklin (76) is overleden. De afgelopen jaren werd haar gezondheid slechter, en dinsdag werd bekend dat ze thuis in Detroit palliatieve zorg kreeg. Eind 2017 ging ze na meer dan zes decennia van optredens met pensioen.

“Ik voel me gezegend dat ik kan doen wat ik het liefste doe, en er nog van kan leven ook,” vertelde gospelgrootheid Aretha Franklin in 2017 tijdens een interview met de Chicago Sun Times. Muziek maken is haar leven, en ze heeft het haar hele leven gedaan.

Eerste platencontract

Als kind zingt domineesdochter Aretha Louise Franklin (25 maart 1942) samen met haar eveneens muzikale zussen in de New Bethel Baptist Church in Detroit, waar haar vader voorganger is. Ze is 10 als ze gedoopt wordt en Jezus aanneemt. Op die leeftijd zingt ze ook haar eerste solo in de gemeente: Jesus, Be a Fence Around Me. Niet veel later neemt haar vader, dominee C.L. Franklin, haar mee op zijn gospel caravan tours naar andere kerken om daar op te treden. Als haar manager zorgt hij ervoor dat ze in 1956, slechts 14 jaar oud, haar eerste platencontract tekent bij J.V.B. Records. Daar brengt ze haar eerste album Songs of Faith uit.

Seculiere loopbaan

Tegen de tijd dat Aretha 18 is, besluit ze haar heil te zoeken in de seculiere muziek. Na een aantal jaar bij een andere platenmaatschappij, stapt ze in 1966 over naar Atlantic Records. Hier maakt ze tophits als Respect, (You Make Me Feel Like A) Natural Women en I Say a Little Prayer. Ze wordt dan al de 'The Queen of Soul' genoemd.

Burgerrechten

Het nummer Respect, een cover van het origineel door Otis Redding, kwam in 1965 uit en speelde een belangrijke rol in de strijd voor gelijke burgerrechten van de Afro-Amerikaanse bevolking. Aretha was bevriend met Martin Luther King. Tijdens zijn begrafenis zong ze het indrukwekkende lied Precious Lord.

Tekst loopt door onder video.

Aretha Franklin zingt Precious Lord tijdens de begrafenis van Martin Luther King.

Gospel

In 1972 keert ze terug naar haar roots, de gospelmuziek. Maar, zo vertelt Aretha: “Ik heb de kerk nooit verlaten en zal dat nooit doen. Het is net zozeer onderdeel van mijn leven als de lucht die ik inadem.” In twee dagen tijd wordt het gospelalbum Amazing Grace opgenomen. De liveopnames vinden plaats in een kerk vol mensen, want, zo zegt Aretha: “Het moest een opname met een gemeente worden. Gospel is levende muziek, en komt het meest tot leven tijdens een echte dienst.” Het zou een van de meest succesvolle albums uit haar hele carrière worden en meer dan twee miljoen keer over de toonbank gaan. Samen met Edward Hawkins’ Oh Happy Day overtuigt Amazing Grace aan de platenmaatschappij dat ook gospelmuziek verkoopt. In de jaren die volgen, brengt ze zowel gospel als seculiere muziek uit.

Tekst loop door onder video.

Aretha Franklin tijdens de opnames van het album Amazing Grace.

‘Het is een gave'

“Zanger zijn is een natuurlijke gave van God en die gebruik ik in de hoogst mogelijke mate,” is een bekende uitspraak van de zangeres. “Mijn geloof is altijd belangrijk voor me geweest, en zal dat altijd blijven," vertelde Aretha in 1971 in een interview met het magazine Ebony. "Het steunt me. God heeft mij altijd geholpen bij de problemen waarmee ik geconfronteerd werd. Het maakt niet uit hoeveel succes ik behaal, ik verlies nooit mijn geloof in Hem.”

Ziekte

Sinds 2010 is bekend dat Aretha ziek was, al heeft ze nooit openbaar gemaakt waar ze precies aan leed. In 2013 heeft ze weer last van haar gezondheid. De behandelingen daarvoor zijn op een wonderlijke manier aangeslagen, vertelt ze in een interview met Associated Press. “Zelfs de dokters vonden het bijzonder.” Verder wil ze niet ingaan op de details van haar ziekte, alleen dat het veelvuldig voorkomt bij vrouwen, en deels gerelateerd is aan de ziekte uit 2010. In 2013 zegt ze op dat moment weer voor 85 procent genezen te zijn, en roept ze op om te blijven bidden tot ze weer voor de volle honderd procent gezond is.

Prijzen

Gedurende haar carrière wint Aretha vele prijzen, waaronder achttien grammy’s. Drie daarvan krijgt ze voor een gospelalbum. Op de ranglijst van 100 beste zangers (m/v) aller tijden van het toonaangevende muziektijdschrift Rolling Stone staat ze op nummer 1. Ze heeft tientallen albums uitgebracht en is een van de bestverkopende muzikanten aller tijden met meer dan 75 miljoen verkochte platen. Voor eind september 2018 staat de release gepland van een nieuw album: The Atlantic Singles Collection 1967-1970.

Beeld: ANP

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons