Moeten dominees op preekles?

Blog van Andries Knevel

Het was een mooi gezicht: vier dominees en een parttime voorganger die preekles kregen.

En het waren niet de minsten: Orlando Bottenbley, Paul Visser, Mirjam Kollenstaart, Jurjen ten Brinke en ik. Voorgangers van De Kapel op zondagmorgen. Bij elkaar meer dan honderd jaar preekervaring. En ze kregen een cursus... preken.

Twee uur lang werden we door cursusleider Ingrid Nagel onderwezen in de kunst van communicatie. Alsof je een bakker na 25 jaar moet leren hoe hij brood moet bakken. Maar weet u? We luisterden ademloos.

Hoeveel onthoud je van wat je hebt gehoord?

Waarom? Omdat we allemaal het verlangen hebben dat de boodschap van Jezus, waardoor we gegrepen zijn, bij de mensen overkomt en landt. En omdat we allemaal weten dat je als voorganger de neiging hebt in een preek veel te veel te zeggen. En daarom leerden we weer wat we allang wisten, maar wat we graag opnieuw wilden horen: dat bij de kijkers, de luisteraars en de mensen in de kerk maar één zin, één regel, één boodschap blijft hangen. Hoe zorg je er nou voor dat je zo preekt, dat de mensen ademloos (als het kan) blijven luisteren, en dat ze die ene boodschap van de zondag meenemen?

Harten raken

Ik keek eens naar die vier dominees tijdens die preektraining en wat mij ontroerde, was de gretigheid waarmee ze luisterden. Alsof ze voor het eerst hoorden hoe je effectief kunt communiceren. Hangt alles dan af van goede communicatie? Wel heel veel, ben ik geneigd te zeggen. Maar natuurlijk spraken we ook over het werk van de Heilige Geest, waardoor harten van mensen geraakt worden. Maar dat deden we pas aan het einde van de training. Eerst moesten we zelf aan de bak.

Meer predikanten moeten preekles nemen

En u begrijpt wat ik aan het eind van de middag dacht: dat zouden meer dominees moeten doen. Voor het eerst, of als opfrisser. Ik heb er in ieder geval weer heel veel van geleerd.

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons