Laila redt verslaafden in Afghanistan

Vanavond, 23.00 uur, NPO2

Afghanistan is niet alleen ’s werelds grootste leverancier van opium, het is ook het land met de meeste verslaafden. 2Doc: Laila at the bridge wordt uitgezonden door de EO en laat zien hoe de Afghaanse vrouw Laila Haidari zich over deze vergeten groep ontfermt. 

Onder een brug in de Afghaanse hoofdstad Kabul leven duizenden heroïneverslaafden op een kluitje. Ondanks hun omvangrijke en mensonterende problemen, krijgen zij maar nauwelijks hulp. Dat is onacceptabel, vindt Laila Haidari. Zij ontfermt zich al jaren over de verslaafden die op straat heroïne injecteren en roken. Dat doet ze door alle stereotypen van een Afghaanse vrouw te bestrijden. Zo runt ze op eigen houtje twee opvangcentra voor verslaafden: één voor mannen en één voor vrouwen. Hier krijgen de heroïneverslaafden de kans gratis af te kicken, zonder hun waardigheid te verliezen. 

Nieuw leven

Tegen de wil van de Afghaanse regering in en zonder fondsen van buitenaf, financiert Laila haar verslavingsklinieken zelf. Dat doet ze met het geld dat ze verdient in haar eigen restaurant. Het bedienend personeel in dit restaurant bestaat uit (ex-)verslaafden.

Deze intieme, observerende film vertelt het verhaal van een vrouw met een missie. Laila geeft niet op, terwijl ze door alles en iedereen wordt tegengewerkt. We zien hoe ze verslaafde mannen en vrouwen een nieuw leven probeert te geven. En hoewel het vaak niet in één keer goed gaat, blijft Laila onverminderd hoop bieden op iets beters. Een moedig en kwetsbaar document over de veerkracht van de menselijke geest. 

2Doc: Laila at the bridge

Woensdag 29 augustus, 23.00 uur, NPO 2 

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons