'In El Salvador komen dagelijks bendeleden tot bekering'

Honderden ex-bendeleden gaan naar de kerk

in Geloven

El Salvador is een van de meest gewelddadige landen ter wereld. Het land in Centraal-Amerika wordt geteisterd door gewelddadige bendes, zogenaamde gangs, die in een aantal gebieden de macht hebben overgenomen. Toch gloort er hoop, vooral in gevangenissen.

“Het leven in de gang kent maar drie uitgangen: de gevangenis, het ziekenhuis of de dood,” vertelt Wilfredo in een documentaire van The Gardian. Hij is een van de voorgangers van een kleine Salvadoraanse kerk. “De enige manier om er levend uit te komen, is door God,” weet hij uit eigen ervaring. Hij zat negen jaar bij de gang MS-13 en werd gearresteerd toen hij in het bezit was van een granaat. Hij overleefde zijn gevangenschap, en op de dag dat hij de gevangenis verliet, bekeerde hij zich tot het christendom.

Dagelijkse bekeringen

Hij is niet de enige die de gang de rug heeft toegekeerd en op zoek was naar het rechte pad. Alfredo: "Nog elke dag maken tientallen bendeleden de keuze voor Jezus."

Opvang van ex-bendeleden

Nu is Wilfredo een van de voorgangers van de Eben-Ezerkerk in La Dina. Deze kerk vangt bekeerde bendeleden op die niet terug naar huis kunnen. Om in hun levensonderhoud te voorzien, runnen ze met elkaar een kleine bakkerij. Veel geld heeft de kerk van Wilfredo niet, maar hij blijft hoopvol. “Voor mij werkt het. Inmiddels zijn er meer dan 1500 ex-bendeleden, die God eren en prijzen.” Honderden gevangenen hebben volgens hem voor Christus gekozen. “Er is een hele gevangenis met ex-gangsters die God prijzen. Er gebeurt werkelijk iets.”

Gevangeniskerk

Niet alleen buiten de Salvadoraanse gevangenissen zijn kerken gericht op ex-bendeleden, ook binnen de gevangenispoorten zijn er kerken. “We zitten nu in de gevangenis,” houdt een voorganger zijn medegedetineerden voor, “maar buiten zijn veel verleidingen. Maar we weten dat we zonen van God zijn, en dat we nu in staat zijn mensen te helpen omdat God ons al veranderd heeft.”

Ontstaan van Salvadoraanse bendes

Honderdduizenden mensen ontvluchtten El Salvador toen in het land een burgeroorlog woedde. Velen kwamen in arme wijken in Los Angeles terecht, waar zij bedreigd werden door Mexicaanse en Afro-Amerikaanse bendes. De omstandigheden waarin deze vluchtelingen leefden, vormden een goede voedingsbodem voor het ontstaan van niets ontziende, Salvadoraanse gangs: MS-13 en 18th Street. Toen rond 1990 vluchtelingen vanuit Amerika teruggestuurd werden naar El Salvador, konden deze bendes zich in dit land vestigen. De bendes sprongen in het machtsvacuüm en hebben het in bepaalde gebieden nog steeds voor het zeggen.

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons