Hoe help ik mijn dochter naar de brugklas?

Tips van Eline Hoogenboom

Mijn dochter gaat dit jaar naar de brugklas, maar ze ziet er erg tegen op. De hele vakantie heeft ze al last van buikpijn en ze is ook regelmatig wat stiller. Ik zou het graag wat makkelijker voor haar maken, maar realiseer me ook dat ik moeilijk met haar mee de klas in kan. Hoe laat ik los, maar help ik haar toch?

Elke jongere heeft zenuwen voor die eerste schooldag. Helemaal als er een verandering heeft plaatsgevonden, bijvoorbeeld blijven zitten of naar een ander schoolniveau. Maar juist ook die brugklas is een grote overgang en een heel spannend moment voor tieners.

Weerbaar naar de brugklas

Als ouders zie je het liefst dat ze vol vertrouwen met die rugtas achterop gebonden hun toekomst tegemoet fietsen. Natuurlijk kun je zo veel mogelijk doen om het gemakkelijk voor ze te maken, maar helemaal wegnemen kun je die zenuwen niet. En dat hoeft ook niet. Juist van dit soort momenten wordt je tiener weerbaar en leert ze om te gaan met moeilijke situaties – of in ieder geval met situaties waarbij ze haar zenuwen niet kan bedwingen. Stel je voor dat ze die later in haar leven altijd uit de weg gaat, dan begint ze nooit aan een nieuwe baan! Denk ook nog even terug aan het moment dat je dit zelf allemaal onderging. Herinner je je er nog veel van?

Waarschijnlijk niet. Dit zijn de momenten die op het moment zelf enorm groot en van levensbelang lijken, maar die, als je later terugkijkt, te relativeren zijn.

Tips

  • Natuurlijk is het fijn als de omstandigheden goed zijn. Dus regel die nieuwe fiets, zoek een mooie schooltas uit en help het rooster ontcijferen. Gelukkig weten scholen inmiddels ook van de brugklasstress en worden roosters en klassenindelingen vaak wat eerder uitgedeeld dan op de eerste schooldag, zoals voorheen.
  • Misschien kent je dochter iemand uit de nieuwe klas? Moedig haar dan aan contact op te nemen. Maar doe dit niet vóór haar. Ze moet leren zelf initiatief te tonen. Je kunt haar wel vragen hoe ze van plan is het aan te pakken, zodat ze zelf een plannetje kan maken.
  • Vraag haar waar ze vooral zenuwachtig van wordt en hoe ze denkt dat dit minder kan worden. Grote kans dat ze zelf wel wat ideeën heeft.
  • Vertel waar jij zelf weleens zenuwachtig voor bent (bijvoorbeeld een presentatie op je werk) en dat dit inderdaad geen fijn gevoel is. Dit mag gewoon blijven staan, je hoeft niet net te doen of het wel meevalt. Niet-fijne gevoelens horen namelijk bij het leven. Maar je kunt bijvoorbeeld wel vertellen dat die zenuwen je extra scherp maken of je na afloop een extra gevoel van overwinning geven dat je het toch gedaan hebt.
  • Rituelen zijn mooi en belangrijk om momenten als deze te markeren. En daar hoef je helemaal niet voor naar Barcelona. Het kunnen kleine dingen zijn. Samen de rapporten van de basisschool nog eens doorlezen en kijken wat voor positieve en minder positieve dingen
  • de juf opschreef. Een taartje eten in de buurt van de nieuwe school. Een mooi plakboek maken van de acht jaren op de basisschool, of een brief schrijven aan je 4-jarige ik...

Leestip

Yeaaah! Brugklaspower, Corien Oranje, uitgeverij Columbus, 128 blz., € 11,95.

Beeld: Shutterstock

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons