Hoe ga jij met veranderingen om?

De '90 seconden' van dominee Baardmans

De scholen beginnen weer, de vakantie is voorbij en de gewone dagelijkse dingen dienen zich weer aan. Misschien begin je wel met een nieuwe baan. Hoe ga jij met veranderingen om?

Zou jij soms ook wel de tijd even stil willen zetten? Vooral bij een vakantie of bij een leuke vriendschap? Misschien bij een hoogtepunt in je carrière. Toch breekt er, zolang je leeft, steeds weer een nieuw seizoen aan waarin alles dan ook langzaam een beetje anders wordt.

God als bondgenoot

In de Bijbel is God onze bondgenoot als het gaat om verandering. Kijk naar het verhaal van het volk van Israël. Soms lijkt het alsof deze mensen in een soort snelkookpan terecht zijn gekomen: steeds een nieuwe omgeving, steeds weer nieuwe problemen, die ze dan ook steeds weten op te lossen. Ze hebben een behoorlijk tactisch voordeel, met God als hun bondgenoot. Dit is wat God tegen ze zegt in Jesaja 43:19: “Ik ga iets nieuws doen. Het is zelfs al begonnen, heb je het nog niet gemerkt? Ik maak een weg door de woestijn, en ik laat er rivieren stromen.”

Omgaan met veranderingen

Deze Bijbeltekst kan je helpen als je verandering lastig vindt. Misschien betrap je jezelf er weleens op dat je krampachtig alles hetzelfde wil houden. Hoor je jezelf zeggen: ‘Zo is het nou eenmaal altijd gegaan’. Ook in ons leven blijft niets hetzelfde. God is iets nieuws aan het doen en Hij vraagt: ‘Heb je het niet gemerkt?’ Leg je oor te luister om goed te verstaan welke kant het wijs is om op te gaan. In het nieuwe seizoen, staat er veel moois voor je klaar!

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons