'Het is tijd voor een mediacode rondom kinderen'

Verdienen kinderen niet een beetje privacy op de social media van hun ouders?

in Mediatips

Zonnige vakantiekiekjes, grappige foto's en schattige filmpjes: trotse ouders delen graag beelden van hun kroost op social media. Er groeit een generatie op van wie de hele kindertijd online staat. Wordt het niet tijd voor een mediacode rond kinderen, voor Facebook of YouTube? vragen Tom van Straten en Tom Mikkers zich af in Trouw.

Sociale media staan vol foto's en video's van kinderen. Memorable momenten als zelfstandig zitten, de eerste schooldag en zwemdiploma's, maar ook leuke kiekjes uit het dagelijks leven vullen menig tijdlijn. Familie, vrienden en de rest van de wereld blijven zo op de hoogte van het wel en wee van het nageslacht. 

Online kindertijd

"Er groeit nu een generatie op die, als ze volwassen wordt, tot de ontdekking komt dat hun hele kindertijd online te vinden is," schrijven Van Straten en Mikkers. "Daar hebben deze kinderen geen stem in gehad." Voor sommige ouders zijn de foto's en video's van hun kinderen zelfs een verdienmodel geworden. Zoals familievloggers die hun leven online delen met de schare volgers, in ruil voor de advertentie-inkomsten. Vrijwel alles gaat online, tot de bevalling aan toe. "Voor tv zijn er strikte regels rond kinderen waar omroepen zich aan dienen te houden. Zo mogen kinderen maar een beperkt aantal uren op de televisie. Na een bepaald tijdstip mogen ze sowieso niet meewerken." Online lijken kinderen echter vogelvrij, betogen Van Straten en Mikkers. "Er is blijkbaar niemand die kinderen in bescherming neemt tegen deze exposuredrift."

Mediacode

De auteurs pleiten dan ook voor een mediacode rondom kinderen. Ze refereren daarbij aan de mediacode rondom het koninklijk huis. Er zijn vaste fotomomenten. Daarbuiten kunnen de kinderen van Oranje opgroeien zonder bang te hoeven zijn dat alles in de media verschijnt. "We zien heel graag een mediacode die alle prinsesjes en prinsjes van Nederland beschermt. Zet foto’s van de hond of kat op Facebook. Maar laat kinderen met rust."

Het hele artikel is de lezen in TrouwAan minister De Jonge: Zeg gerust sorry tegen uw dochter, maar dan offline

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons