Grootste ziekenhuisschip Africa Mercy komt aan in Guinee

Mercy Ships biedt allerarmste Guineeërs gratis medische zorg

in Christelijk Nieuws
Africa Mercy komt aan in Guinee

Met uitbundige zang en dans is het ziekenhuisschip Africa Mercy zaterdag ontvangen in de Guineese havenstad Conakry (West-Afrika). De komende tien maanden kunnen de allerarmsten gratis medische zorg ontvangen in ’s werelds grootste particuliere ziekenhuisschip.

Vanaf 20 augustus zal de eerste screening van de patiënten plaatsvinden. En dat betekent: uren in de rij, met hoop op goed bericht. In deze blog vertelt een Nederlandse vrijwilliger hoe heftig het is om een patiënt weer naar huis te sturen: “Wat zeg je tegen iemand die je niet kunt helpen? ‘Je hebt kanker, maar we kunnen je niet helpen, succes en Gods rijke zegen?’”

Impuls voor gezondheidszorg

Maar voor duizenden mensen is de komst van het schip gelukkig wél levensveranderend. Zo staan er meer dan 2000 operaties en 8000 tandartsbehandelingen op de planning. In een land met slechts één arts op de 10.000 inwoners, krijgt de gezondheidszorg daarmee een flinke impuls. Naast het verlenen van zorg, worden ook lokaal medische professionals getraind in chirurgische vaardigheden, pijnbestrijding en traumahulp.

Africa Mercy van Mercy Ships op zee
De Africa Mercy op zee

Iedere patiënt is kostbaar

Het kolossale schip is voorzien van vijf operatiekamers en meer dan tachtig ziekenhuisbedden. Guineeërs met tumoren, vergroeide benen, gespleten lippen, brandwonden en andere aandoeningen kunnen hier terecht. Vaak kunnen de patiënten zelf de medische zorg niet betalen. Mercy Ships helpt iedereen, ongeacht ras, geslacht of religie, omdat de organisatie gelooft dat ieder mens kostbaar is.

Beeld: De First Lady van Guinee, Hadja Djene Condé, knipt het lint door om de Africa Mercy te openen.

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons