Feestelijk prinsengrachtconcert met Arthur en Lucas Jussen

Zaterdag, 21.20 uur, NPO 2

in Mediatips

Lucas en Arthus Jussen treden op tijdens het Prinsengrachtconcert (AVROTROS). Ze laten het publiek op en rond de Prinsengracht in Amsterdam genieten van hun virtuoze pianospel. Ook sopraan Laetitia Gerards en violist Daniel Lozakovich zijn van de partij. 

Klassieke muziek mag ook buiten de concertzalen van van Nederland klinken. Het jaarlijkse Prinsengrachtconcert is het grootste klassieke openluchtconcert in ons land. Door de jaren heen is dit evenement uitgegroeid tot een traditie. Duizenden mensen verzamelen zich op de kade aan de voet van de Westertoren, maar er zijn ook veel fans die vanuit bootjes van het concert genieten.

'Aan de Amsterdamse grachten'

Een ponton in de gracht, voor Hotel Pullitzer, dient als podium. Celliste Ella van Poucke speelt hier in het voorprogramma. De gebroeders Jussen, die optreden tijdens het hoofdprogramma, zijn inmiddels bekend in binnen- en buitenland. Dat geldt ook voor de Zweedse violist Daniel Lozakovich en de Nederlandse sopraan Laetitia Gerards. Zij zingt onder meer het slotstuk van de avond, de klassieker 'Aan de Amsterdamse grachten'.  

Kinderprinsengrachtconcert

's Middags presenteert Buddy Vedder het Kinderprinsengrachtconcert, waar drie jonge muzikale talenten in actie komen. Violiste Adinda van Delft (10), dwarsfluitiste Sarah van der Lijke (11) en pianist Joël Hillebrandt (13) treden op met Jim van der Zee, EliZe en Vajèn van den Bosch. Dit evenement gaat al ruim twintig jaar vooraf aan het Prinsengrachtconcert, waarbij het soms als springplank voor jong talent dient. 

Klassiek en pop

Ook de gebroeders Jussen stonden ooit op het podium tijdens het concert voor jong talent. De jonge musici en de volwassen artiesten worden begeleid door het ensemble van het Jeugd Orkest Nederland. Edwin Schwimschweimer is de dirigent van dit gezelschap. We krijgen een mix van klassieke muziek en pop voorgeschoteld. 

Prinsengrachtconcert zaterdag op tv en radio

Kinderprinsengrachtconcert 
17.20 uur, NPO Zapp en NPO 2 Extra 

Voorprogramma Prinsengrachtconcert 
20.00 uur, NPO Radio 4, NPO 2 Extra en de site van het concert

Prinsengrachtconcert 
21.20 uur, NPO 2 en NPO Radio 4

Beeld: AVROTROS/Michel Schnater

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons