'Employable Me': kan Ben met autisme een goede baan vinden?

Donderdag, 20.20 uur, NPO 3

in Mediatips

Ben (27) heeft rechten gestudeerd, maar vindt door zijn autisme geen baan op een advocatenkantoor. In de Britse documentaireserie Employable Me (BNNVARA) leert hij hoe hij werkgevers kan overtuigen van zijn kwaliteiten. Ellie (23) komt erachter dat het syndroom van Gilles de la Tourette haar kansen biedt.

Ben heeft het syndroom van Asperger, een vorm van autisme, waardoor de wereld hem voor grote uitdagingen stelt. Om zijn angst te verminderen, leeft Ben volgens strikte regels. Hij is zo gericht op structuur dat hij rechten is gaan studeren. Die jaar geleden is hij afgestudeerd. Maar ondanks zijn goede kwalificaties is hij bij geen enkel advocatenkantoor voor een gesprek uitgenodigd. Laat staan dat hij ergens is aangenomen. 

'Asperger niet als handicap zien'

Ben heeft twee universitaire studies afgerond, maar zijn autisme zit hem in de weg bij het vinden van een baan. Als hij met autismedeskundige professor Simon Baron Cohen spreekt, realiseert hij zich dat Asperger niet alleen als handicap gezien moet worden. Hij leert hoe hij zijn aanpak kan veranderen, zodat werkgevers eindelijk doorkrijgen hoeveel capaciteiten hij heeft.

Tekst loopt door onder de foto.

Ellie kreeg Gilles de la Tourette

We ontmoeten in deze aflevering van Employable me ook de 23-jarige Ellie. Zij leidde een volstrekt normaal leven, totdag ze twee jaar geleden ineens 'marshmallows' begon te roepen in een supermarkt. Door het syndroom van Gilles de la Tourette moest ze haar baan als jongerenwerker opgeven. Ze wil graag weer aan het werk, maar weet niet hoe. 

'Mijn uitbarstingen waren heel beledigend'

Ze kon haar verbale uitbarstingen, die vaak heel beledigend waren, niet onder controle kon krijgen. Dankzij een neuropsycholoog doet ze een ontdekking: op andere vlakken, zoals empathie, heeft ze juist bovengemiddelde kwaliteiten. Een heel nieuw carrièrepad ligt nu voor haar open. 

Employable Me

Donderdag 23 augustus, 20.20 uur, NPO 3 

Beeld: BNNVARA/Optomen TV and all3media international

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons