‘Een predikant die het druk heeft, is ijdel en lui’

Waarom predikanten altijd maar managen en branden blussen

in Geloven

"Het moet maar eens gezegd worden: predikanten die het druk hebben, zijn ijdel en lui." Met die stevige stelling schudt Jos Douma zichzelf wakker in zijn blog op Levenindekerk.nl.

Douma, zelf predikant van de Plantagekerk in Zwolle, schrijft in zijn blog dat hij regelmatig teksten van de Amerikaanse geestelijke en schrijver Eugene Peterson leest. Deze keer betrof het een stuk over de ‘Unbusy Pastor’: de predikant die niet druk is. Peterson pleit voor een contemplatief predikantschap, maar ziet dat predikanten vaak vooral druk zijn: managen, branden blussen, aan verwachtingen voldoen. Waarom? Daar zijn volgens Peterson twee redenen voor, die Jos Douma in zijn blog in eigen woorden weergeeft.

Belangrijk en betekenisvol

De eerste reden is dat predikanten ijdel zijn. Douma verwoordt het in de ik-vorm: “Ik wil belangrijk en betekenisvol lijken.” De tweede reden is dat predikanten lui zijn. “Ik laat andere mensen besluiten wat ik doen zal in plaats van dat zelf te beslissen.”
“Maar,” citeert Douma Egene Peterson verderop in zijn blog, “hoe kan ik mensen laten rusten in groene weiden en voeren naar vredig water als ik zelf altijd en eeuwig druk ben?” Douma besluit zijn blog met: “Het moet maar eens gezegd worden: Predikanten die het druk hebben (ik ben een predikant) zijn ijdel en lui.”

Lees hier de hele blog.

Beeld: Shutterstock

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons