Een meeslepend verhaal

Blog van Annemarie van Heijningen

Ik ben nieuwe-dingen-moe. Niet dat ik principieel tegen nieuwe dingen ben, ik denk alleen dat ze vaak nergens toe leiden. Ik bedoel: met alle sympathieke en fantastische ideeën binnen de kerk, houden we haar leden niet vast.

Een dominee in lolbroek trekt geen volle zalen. Van priesterlijk proppen prikken in het plaatselijk plantsoentje – als vervanging van een dienst – komt er heus geen regionale opwekking. En bommen helpt ook geen bal. Bommen? Ja, bommen.

Staat voor Bidden Op Muziek, zo hoorde ik laatst. Voorts denken we ons suf, vergaderen we ons te pletter en kwellen we onszelf met de vraag hoe we nóg efficiënter de plank mis kunnen slaan.

Willen kerkleden een opblaasvis?

In de gemeente van mijn zus werd laatst, bij een preek over de schepping, een sketch gedaan met een enorme opblaasvis. Zuslief had onderwijl eens om zich heen gekeken. Volgens haar letten de kinderen nauwelijks op, staarden de tieners verwezen voor zich uit, en zaten de veertigers verheerlijkt te stralen. Hoe ridicuul is dat. Het is uitgerekend mijn generatie die lijkt te kicken op dit soort initiatieven. Die ze ook bedenkt, uit voorzorg bij voorbaat dat ons vlees en bloed zal afhaken als de entertainmentfactor ontbreekt. Ergens toch typisch. Wij hebben het vroeger in de dienst zonder opblaasvis moeten doen en zijn evengoed christen gebleven. Ik heb als kind tenminste nooit gedacht: waar blijft nou die opblaasvis? Soms lijkt het eerder averechts te werken: terwijl wij onze longen lek blazen op symbolische opblaasvissen, lopen kerken systematisch leeg. Waarom denkt niemand: klaar met die opblaasvissen, we gaan weer voor rust in de tent?

Driegangenmenu

Een kerkdienst is geen flitsend fastfood-moment, maar een driegangenmenu, bedachtzaam, voedzaam en groeizaam. Een sereen moment in de achtbaan van het leven. Misschien is ons nageslacht meer gediend met de ouderwetse 3 x r: rust, reiniging (!) en regelmaat. Wil je toch iets met een vis, verwijs dan fijnzinnig naar de Ichthusvis. Dát is nog eens een meeslepend verhaal.

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons