Een Klas Vol Ouders: terug de schoolbanken in

EO maakt vervolg op 'De Opvoeders'

in Mediatips

Hoe is het om als ouder weer op de basisschool te zitten? Na De Opvoeders komt de EO dit najaar met een vervolgprogramma over opvoeden en ontwikkeling: Een Klas Vol Ouders. In deze serie gaan de ouders terug de schoolbanken in om te ervaren hoe het is om in 2018 op de basisschool te zitten, net als hun eigen kinderen. 

Op een gewone basisschool in Veenendaal zit een groep buitengewone leerlingen: 16 ouders duiken opnieuw de schoolbanken in. Hier nemen ze deel aan de lessen van de laatste twee maanden van groep 8. Wat volgt, is een bijzondere confrontatie met de wereld waarin ze hun zoons en dochters dagelijks achterlaten. Wat maken de kinderen werkelijk mee achter de schooldeuren? En welke inzichten levert dit op?

Een Klas Vol Ouders

In de zesdelige serie Een Klas Vol Ouders komen alle aspecten van het schoolleven aan bod. De ouders krijgen les in taal en rekenen, maar maken ook de Cito-toets, krijgen gymles en oefenen voor de musical. Alles wat hun eigen achtstegroepers anno 2018 meemaken op de basisschool. De ervaring leidt bij veel vaders en moeders tot een flashback naar vroeger. Van de spanning om een toets te maken en een cijfer terug te krijgen, tot herinneringen aan pesten. De kijker leeft mee met de grappige situaties, innemende verhalen en we worden onderdeel van ontroerende momenten. 

Zwaar

“Op de basisschool was ik altijd een van de laatsten die gekozen werden als er teams gemaakt moesten worden voor voet- of trefbal. Het leek me niet leuk als dat nu weer zo zou gaan,” vertelt Melvin Wittenberg (34). Hij woont met zijn vrouw en drie kinderen in Veenendaal en werkt als psychiatrisch verpleegkundige. Omdat hij wil weten wat zijn kinderen bezighoudt, is hij een van de leerlingen uit Een klas vol ouders. “Ik dacht dat een werkdag pittig was, maar een dagje naar school kost minstens evenveel energie. We kregen twee korte pauzes en verder was het veel zitten, luisteren naar instructies en opdrachten maken. Ik had niet gedacht dat het zo zwaar zou zijn. Voortaan zeg ik niet meer tegen mijn kinderen dat ze eerst hun huiswerk moeten maken voordat ze mogen spelen. Het is juist beter eerst even uit te razen.”

Achter de schooldeuren

Over het ‘waarom’ van de serie vertelt eindredacteur Herman Wegter: “We hebben allemaal wel een mening over het basisonderwijs. Maar hoe is het écht om anno 2018 als kind op de basisschool te zitten? De ouders die meedoen ervaren aan den lijve wat hun eigen kinderen meemaken. Een prachtig en leerzaam experiment, met verrassende uitkomsten.”
 

Een Klas Vol Ouders, vanaf 3 september elke maandag om 22.10 uur op NPO 1

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons