Doodstraf voortaan 'onaanvaardbaar' volgens Katholieke Kerk

Paus Franciscus past officiële leer katholieke catechismus aan

Het Vaticaan heeft zijn officiële visie op de doodstraf in de katholieke leer aangepast en wijst die vanaf nu helemaal af. In het nieuwe beleid staat dat de doodstraf “onaanvaardbaar” is omdat het de inherente waardigheid van alle mensen aanvalt.

Volgens het Vaticaan heeft paus Franciscus de verandering in de katholieke catechismus goedgekeurd. In november 2017 sprak de paus zich al publiekelijk uit tegen de doodstraf.

Doodstraf bij uitzondering

Eerder was in alinea 2267 van de catechismus van de Rooms-Katholieke Kerk te lezen dat de doodstraf alleen aanvaarbaar was als dit de enige manier was om een mensenleven te beschermen tegen een onrechtvaardige aanvaller. Die uitzondering is nu niet meer van toepassing.
Het nieuwe beleid werd in mei al goedgekeurd, maar de tekst werd donderdag gepubliceerd, meldt The Washington Post. In een verklaring schrijft het Vaticaan dat er verschillende redenen zijn om het beleid aan te passen. Tegenwoordig wordt er ander gedacht over detentie en kan een gevangenisstraf burgers op een gepaste wijze beschermen tegen criminelen.

Nieuwe tekst

“De Kerk leert, in het licht van het evangelie, dat de doodstraf niet toelaatbaar is, omdat het een aanval is op de onschendbaarheid en waardigheid van de persoon, en de Kerk werkt vastbesloten aan het wereldwijd afschaffen hiervan,” is te lezen in de nieuwe catechismustekst.

Beeld: Shutterstock

Geschreven door:

Joëlle Post

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons