Christenen bidden in Nijkerk voor Israël

‘We bidden of God Zijn volk wil beschermen’

‘We roepen u dringend op om te bidden voor Israël,’ zo meldde Christenen voor Israël (CvI) deze week in een speciale mail aan haar achterban. Van maandag tot en met vrijdag is er zelfs een speciaal gebedsuur ingelast in het Israëlcentrum in Nijkerk. Waarom nu? En is gebed voor de hele regio niet meer op zijn plaats?

Een dagelijks gebedsuur voor Israël. Waarom is dat nodig?
CvI-directeur Roger van Oordt: “Het is elke dag nodig om voor Israël te bidden, maar het is nu vooral ingegeven door het feit dat er vorige week donderdag 180 raketten vanuit Gaza op Israël werden afgevuurd. We bidden of God Zijn volk wil beschermen.”

Is er veel animo voor deze gebedsbijeenkomsten?
“Er komen elke dag wat meer mensen. Maandag hadden we twintig bidders, dinsdag waren het er vijfentwintig en gisteren dertig. Ik moet er eerlijk bij zeggen dat er sowieso veel mensen komen vanwege onze tentoonstelling over 70 jaar Israël. Maar het is mooi om te zien dat er voorbidders zijn – mensen uit het hele land, van Groningen tot Eindhoven en Zeeland, en van de gereformeerde gemeente tot pinkstergemeenten – die op de bres staan voor Israël en samen voor het volk bidden. We bidden dan voor de gebedspunten die we uitreiken en we lezen een gedeelte uit de Bijbel. We hopen dat het mensen inspireert om het gebed thuis voort te zetten.”

We bidden ook voor de mensen die in Gaza wonen

Bidden jullie ook voor de Palestijnen?
“Zeker. In de gebedspunten die we aanreiken, staat ook dat we bidden voor de mensen die in Gaza wonen, want daar is ook heel veel leed. En we bidden voor de misleiding die er is onder de bevolking van Gaza en haar leiders."

Wat bedoelt u met misleiding?

“Aan de jeugd in Gaza wordt al geleerd om de Joden te haten en dat uiteindelijk Israël de zee in moet worden gedreven. Dus ja, als je deze kinderen met haat opvoedt, komt er geen vrede. Wij bidden dat die misleiding vanuit Hamas en de Palestijnse autoriteiten mag stoppen.
Een paar jaar geleden sprak ik een Egyptische christen die kort daarvoor tot geloof was gekomen. Hij zei: ‘Ik bid dat wij als Arabieren Israël gaan zegenen, want dat zal een grote zegen zijn voor onszelf.’ Ik denk dat dit zo is. In de Bijbel staat dat God Abraham belooft dat wie Abraham zegent, zelf ook gezegend zal worden. Als de Palestijnen gaan zien dat ze samen met het Joodse volk mogen optrekken, zal dat tot zegen van henzelf zijn. Dat is eigenlijk ons hoofdgebedspunt.”

Dit is een gebedsoproep, wij maken geen politiek statement

Critici zullen zeggen: Israël kan beter iets doen aan de bezetting van de Palestijnse gebieden.
“Israël bezet Gaza niet, Hamas bezet Gaza. Hamas heeft het daar voor het zeggen, niet Israël. En het Israëlische leger slaat terug, dat is zo, maar Israël mag natuurlijk gewoon zijn grenzen en eigen bevolking verdedigen. Daarbij komt: dit is een gebedsoproep, wij maken geen politiek statement.”

Het is de laatste maanden steeds onrustig rond Gaza. Is een escalatie te vermijden?
“Dat hoop ik wel. Het gekke is dat deze onrusten altijd in de zomer zijn. In de zomermaanden vinden ook de zomerkampen van Hamas plaats. Daar wordt de jeugd geïndoctrineerd en opgehitst. Ik denk dat het geweld van nu daarmee samenhangt.”

Beeld: ANP
Bijschrift: Een Palestijnse betoger met een slinger tijdens demonstraties op de Gazastrook.

Geschreven door:

Mirjam Hollebrandse

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons