Christelijke organisaties starten noodhulpactie voor Lombok

Duizenden bewoners getraumatiseerd en dakloos na 3 aardbevingen

in Christelijk Nieuws
Noodhulpactie na aardbevingen Lombok

Drie aardbevingen in slechts twee weken tijd hebben de inwoners van het Indonesische eiland Lombok getraumatiseerd achtergelaten. Het doden- en gewondental loopt nog steeds op en veel huizen zijn beschadigd of ingestort. Daarom start het Christelijk Noodhulpcluster een noodhulpactie voor Lombok.

Het menselijk leed dat de drie bevingen hebben aangericht, is groot. Veel mensen hebben hun familie verloren en bijna 65 duizend huizen zijn niet langer bewoonbaar. Vooral het noorden van Lombok, waar het epicentrum van de drie aardbevingen lag, is getroffen. Daar is in sommige gebieden de helft tot driekwart van de huizen verwoest.

Christelijk Noodhulpcluster

Het Christelijk Noodhulpcluster is een samenwerking tussen Dorcas, EO Metterdaad, Red een Kind, Tear, Woord en Daad en ZOA. Dit cluster komt gezamenlijk in actie bij humanitaire noodsituaties, zoals de aardbevingen op Lombok.

Bang om thuis te slapen

Via lokale organisaties en kerken waarmee het Christelijk Noodhulpcluster samenwerkt, komt de eerste hulp op gang. “Die hulp draait om de eerste levensbehoeften: onderdak en voedsel,” vertelt Peter Kamphof van de christelijke hulporganisatie Tear. “Op dit moment slapen bijna 300 duizend mensen op straat. Ter vergelijking: dat zijn bijna alle inwoners van de stad Utrecht. Dat zien we vaker na een aardbeving: veel mensen zijn hun huis kwijt, maar zij die hun huis nog wel hebben, durven er niet meer te slapen. Helemaal nu er in korte tijd drie aardbevingen geweest zijn.”

Heeft de derde aardbeving veel nieuwe schade aangericht?
“Over het effect van de laatste aardbeving is nog weinig bekend. Wel hebben we gehoord dat de huizen die beschadigd waren, nu alsnog zijn ingestort. In rijkere landen, waar de huizen steviger zijn, zou zo’n aardbeving veel beperkter schade aanrichten. Maar veel huizen op Lombok zijn hier niet op gebouwd. Dat maakt de impact van zo’n ramp enorm.”

Het Indonesische eiland Lombok

Lombok ligt tussen de eilanden Bali en Sumbawa in. Het eiland telt ongeveer 2,5 miljoen inwoners en is iets kleiner dan Bali. Van welvaart is geen sprake; vooral in de afgelegen dorpen heerst grote armoede. Hulptroepen kunnen hen nauwelijks bereiken door de slechte wegen.

Noodhulp via kerken

Tear werkt via een netwerk van kerken en lokale organisaties in Indonesië. Peter: “Al een aantal jaar hebben we deze organisaties getraind, zodat ze snel hulp kunnen bieden bij een ramp. Twee organisaties van dit netwerk zitten in de streek van de aardbeving. Op zo’n moment zie je hoe waardevol die jaren van investeren zijn geweest.”

Lombok is overwegend islamitisch; werkt het dan om hulp te verlenen vanuit een kerkennetwerk?
“We geloven echt in de meerwaarde van hulp bieden via kerken. Kerken staan dicht bij ons als organisatie en we willen als christenen omzien naar de mensen om ons heen. Bovendien zijn deze organisaties het gewend om te werken in moslimgebieden. Ze zijn open over hun christen-zijn en vragen aan dorpsleiders toestemming of ze hulp mogen verlenen. In Lombok is dat geen issue: alle hulp is meer dan welkom.”

Ingestort huis na aardbeving Lombok
Een inwoonster van een dorpje in Noord-Lombok zoekt haar bezittingen tussen het puin.

Krijgen jullie ook hulp van achtergebleven (Nederlandse) toeristen?
“Nee, daarover heb ik niets gehoord van de organisaties ter plekke. De overheid heeft ook niet gevraagd om internationale hulp. Het zijn nu juist de lokale organisaties die kunnen en mogen helpen.”

Doneren

Geef ook voor noodhulp, voedsel en drinkwater via de website van Metterdaad.

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons