Cesar Majorana strijdt tegen de seksuele moraal in de media

'Hier valt niet tegen op te voeden'

Er zijn mensen die zich inzetten voor typisch christelijke waarden zonder dat ze in God geloven. Wat motiveert hen? Wat kunnen christenen van hen leren? Dit keer Cesar Majorana over de seksuele moraal in de media.

Cesar Majorana (22) is schrijver bij Atlas Contact en presentator bij de VPRO en BNN-VARA. Dagelijks presenteert hij Club Hub, een liveshow op internet voor jongeren. “Ik ben half Cubaans, half Italiaans. Ik groeide op met een hardwerkende alleenstaande moeder – mijn vader is enkele jaren geleden overleden. Op mijn 15e kreeg ik van mijn arme Cubaanse familie een doosje condooms opgestuurd; Cuba loopt voor op het gebied van seksuele voorlichting, soa’s en hiv komen er nauwelijks voor.”

'Seks is ondergeschikt geraakt aan geldzucht'

Recent kwam Cesar in het nieuws doordat hij tijdens de uitreiking van de ‘The Best Social Award’ voor zijn Instagram-account ‘Waarom vloggers janken’ stevig ageerde tegen de manier waarop er in YouTube-filmpjes voor tieners over seks gepraat wordt.

Wat zit je dwars?
“Tieners zijn kwetsbaar, zeker in deze tijden van internet en sociale media. Ze zijn op avontuur, willen ontdekken, maar de kasten van de digitale bibliotheek YouTube zijn gevuld met de Story, Privé en Playboy. Het niveau is bar slecht en ondoordacht. Niet-seksuologen praten op de meest platte manier over seks, puur om clicks te scoren.

Seks is ondergeschikt geraakt aan de geldzucht van grote bedrijven als RTL MCN, een multinational. Dat bedrijf plaatst drie video’s per dag – bijvoorbeeld via het YouTube-kanaal ‘Concentrate’ met ruim vierhonderdduizend abonnees – waar aantoonbaar vooral jonge kinderen naar kijken. RTL schotelt ze video’s voor waarin het normaal wordt gevonden dat je aan een 18-jarig meisje de platste, meest persoonlijke seksuele vragen stelt. Of in een quizvraag wordt gevraagd of de lengte van iemands penis groot genoeg is. YouTube werkt zo dat die goed scorende sekstroep boven aan de pagina verschijnt. Bizar: bij KRO Kindertijd gaat het nooit over anale seks, maar in YouTube-filmpjes voor dezelfde doelgroep wel, want daar tikt niemand je op de vingers. Als je zo veel slechte informatie over seks zonder context over je krijgt uitgestort, moet dat giftig zijn.”

Een weldenkend mens kan aanwijzen wanneer je de norm overschrijdt

Piepjonge kijkers

Waar baseer je dat op?
“Tieners moeten nog gevormd worden. Als je ze verkeerd prikkelt, vergiftig je een generatie voor de rest van zijn leven. Een weldenkend mens kan aanwijzen wanneer je de normen die we samen hebben vastgesteld, overschrijdt. Voor mij is seksuele vrijheid een waarde; de bijbehorende norm is dat alle gesprekken over seks open, eerlijk en goed moeten zijn. Let wel: ik vind online praten over seks prima, af en toe een platte vraag ook, maar neem tieners wel bij de hand.”

Wat zie jij om je heen misgaan?
“Ik hoor van presentatrices die via privé-berichtjes oneerbare voorstellen van piepjonge kijkers krijgen; die tieners denken dat het normaal is. Verder spreek ik ouders – bijvoorbeeld presentatrice Bridget Maasland – die zich rot schrikken als ze merken wat hun kind bekijkt.”

Ligt de verantwoordelijkheid niet primair bij die ouders?
“Natuurlijk, maar tegen die massale stroom filmpjes valt niet op te voeden. Het mooie is wel dat nu mijn campagne het nieuws heeft gehaald, ouders opeens wakker schrikken en in actie komen. Zodra ze ontdekken wat hun kinderen te zien krijgen, pikken ze het niet.”

Kinderlokker

Je uitreikingsspeech werd door de organisatie al snel afgekapt. RTL MCN zat in de zaal en was mede-uitreiker. Hebben ze je nadien nog gebeld?
“Nee, helaas! Ze hebben alleen een statement afgegeven waarin ze pleitten voor regulering vanuit YouTube. Nou, daar kun je lang op wachten. Het is alsof een kinderlokker zegt dat de scholen beter hun best moeten doen. De enige negatieve reacties kwamen ook bij hen vandaan, dat ik me zou aanstellen. Maar te gek dat ze me afkapten, dat bewijst dat ik de vinger op de zere plek legde.”

Is er sindsdien al wat veranderd?
“Voor echte verandering moeten de marktleiders eerst veranderen. Ik wilde vooral een beweging op gang brengen, en dat is gelukt. Opeens blijken veel meer partijen dezelfde morele standaard te hebben. Ontzettend veel YouTubers, influencers en anderen steunen mijn oproep. En, heel spannend: grote partijen – waarover ik verder niks mag zeggen – hebben zich achter mij geschaard om aan wetgeving te werken. Een politieke partij? Nee, een orgaan daarboven.”

Online praten over seks is prima, maar neem tieners wel bij de hand

Eerlijke seksvragen

Sprong je eerder ook al in de bres voor een betere seksuele moraal?
“Zeker. Intern bij de NPO heb ik vaak aangekaart dat het beter moet, aanvankelijk op het pedante af. Als ik bij een repetitie ontdekte dat er alweer een platte seksvraag op m’n kaartje stond, dan legde ik ’m eerst voor aan alle redacteuren, tot ze zich ongemakkelijk begonnen te voelen. Als NPO hebben we een voorbeeldfunctie. In ons programma Club Hub gaan we steeds gezonder om met seks. Een vette rubriek is ‘De Seksmobiel’: jongeren kunnen eerlijke seksvragen insturen waar ze mee zitten, die wij vervolgens beantwoorden.”

Wat zegt het je dat christenen voor hetzelfde strijden als jij?
“Ik weet niet of er christelijke vloggers zijn; zo ja, dan wil ik ze graag leren kennen. Ik hoop dat ze de boodschap delen en zich ook uitspreken. Gezond over seks praten noemt men radicaal. Het is een preutse waarde, gek genoeg, maar ik ben blij dat deze waarde ook onder christenen gedeeld wordt, omdat een samenleving gedijt bij mensen met dezelfde idealen.”

Beeld: ANP

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons