Boekenpodcast De Eerste Zin met Arie Kok

'Zoete Zee' beschrijft intriges op een visserseiland

In de vijfde aflevering van De Eerste Zin is schrijver en voormalig Visie-hoofdredacteur Arie Kok te gast om te praten over zijn nieuwste boek Zoete Zee. Eerder schreef hij Morie en Nachtmotet.

Izak Boon woont op het fictieve visserseiland Bargt. Zijn vader heeft een kotter. Op een dag vergaat de boot bijna. Izak krijgt de schuld, en mag niet meer voor het bedrijf werken. Hij is het er niet mee eens, en besluit te vertrekken van het eiland. Hij gaat in een polderschuur verderop wonen en komt nog maar heel af en toe op Bargt.

Totdat hij zijn moeder naar het verzorgingshuis gaat brengen. Het is het moment waarop Izak besluit de waarheid te gaan achterhalen. Wat was er nu echt op de kotter gebeurd, en wie moet daarvoor de schuld krijgen? Maar daarmee komen er ook andere vragen uit zijn verleden boven.

Fascinatie

Kok is zelf niet op een visserseiland opgegroeid. Toch wilde hij graag over die wereld schrijven. Die fascinatie begon zes jaar geleden, in Spakenburg. “Ik was er op reportage, omdat de EO een serie ging maken over dit dorp. In het plaatselijk museum zag ik een groot paneel over de verandering van het dorp sinds de afsluiting van de Zuiderzee. Dat gebeurde in 1932, maar in 1918 was de beslissing al genomen. Dit zou betekenen dat ze zee ging 'verzoeten', en dat vissen niet meer heen en weer konden zwemmen. De visstand zou dus flink achteruit gaan.”

Arie vervolgt: “De vissers die geld verdienden met vis, zouden hun werk verliezen, ze voorzagen een economische ramp. Maar een vissersman is doorgaans zelfstandig. Dus als zijn brood wegvalt, gaat hij geld verdienen met iets anders. In Spakenburg zie je bijvoorbeeld dat ze de markt op gingen."

Sfeer

Deze context vond Kok zó interessant, dat hij besloot een verhaal te smeden rondom een dorp dat zo'n verandering had ondergaan. Daarvoor bedacht hij het dorp Bargt. Maar met het schrijven van dit verhaal moest Kok zich dus flink gaan verdiepen in de wereld van kotters, touwen en kielen. “Mensen zullen Marken erin herkennen, omdat het over terpen en bovenhuizen gaat. Als het om sfeer gaat, zouden mensen kunnen denken aan Urk, want daar heb ik twee weken zitten schrijven aan mijn boek.”

Nieuwsgierig? Luister hier, via de player hieronder of abonneer je via je favoriete podcastapp!

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons