Amerikaanse bakker bakt geen 'transgender-taart'

Jack Phillips opnieuw beticht van discriminatie

in Christelijk Nieuws

Na eerst onder vuur te hebben gelegen omdat hij geen huwelijkstaart wilde bakken voor een homostel, herhaalt de geschiedenis zich voor bakker Jack Phillips. Hij wil geen ‘transgender-taart’ maken. Opnieuw beschuldigt de staat Colorado hem van discriminatie. Phillips is het daar niet mee eens en wil voor de tweede keer zijn gelijk halen bij de rechter, meldt The DailySignal.

Op 27 juni 2017 nam advocaat Autumn Scardina telefonisch contact op met Masterpiece Cakeshop, de bakkerij van Jack Phillips. Ze wilde een taart bestellen, die vanbinnen blauw en vanbuiten roze was. Daarmee wilde ze vieren dat ze jarig was én zeven jaar eerder haar coming out als transgender had. Vanwege de geloofsovertuiging van de bakker werd de bestelling niet aangenomen.

'Bakker Phillips discrimineert'

De staat Colorado heeft zich over deze kwestie gebogen en oordeelde dat Jack Phillips zich aan discriminatie schuldig maakt. De wet zou hem verplichten de gevraagde taart te bakken. Dat de Burgerrechtencommissie van deze staat met deze uitspraak kwam, is opmerkelijk. Dezelfde bakker weigerde in 2012 namelijk een taart te bakken voor een homostel. Kort voor de laatste veroordeling door de Burgerrechtencommissie, sprak het Hooggerechtshof de bakker voor die zaak vrij. Colorado werd met deze uitspraak juist op de vingers getikt, omdat de gewetensbezwaren van de bakker niet voldoende serieus genomen waren.

'De Staat is vijandig'

"De Staat verdubbelt zijn vijandigheid ten opzichte van mijn overtuigingen,” laat bakker Phillips via zijn advocaten weten. “Het lijkt erop dat ik de enige persoon in de staat Colorado ben die niet naar zijn geloofsovertuigingen kan leven. Ik bedien alle klanten, maar weiger taarten te maken die boodschappen uiten of evenementen vieren die in strijd zijn met mijn diepgewortelde overtuigingen."

Nieuwe rechtszaak

Opnieuw maakt Phillips nu de gang naar de rechter. Hij klaagt daarbij zowel de leden van de staatscommissie, als de directeur van de Burgerrechtencommissie aan.

Onterecht doelwit

De advocaat die hem bij de eerste rechtszaak verdedigde, vindt dat Jack en andere creatieve professionals niet het doelwit van de overheid mogen zijn, omdat zij in overeenstemming met hun geloof leven. Masterpiece Cakeshop levert ook geen taarten voor Halloween en evenmin taarten met seksuele thema’s of smadelijke boodschappen. LHTB-onderwerpen vallen daar voor de bakker ook onder.

Beeld: YouTube

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons