Amerika legt Turkse ministers sancties op

VS eist vrijlating van dominee Brunson

in Geloven

De Verenigde Staten leggen twee Turkse ministers sancties op vanwege de gevangenschap van een Amerikaanse predikant in Turkije. Het gaat om de ministers Abdulhamit Gül (Justitie) en Süleyman Soylu (Binnenlandse Zaken), melden de Amerikaanse autoriteiten volgens het ANP.

De bewindslieden speelden volgens de VS belangrijke rollen binnen de organisatie die verantwoordelijk zijn voor de arrestatie en detentie van Andrew Brunson. "President Donald Trump heeft duidelijk gemaakt dat de Verenigde Staten verwachten dat Turkije hem onmiddellijk laat gaan," zegt minister Steven Mnuchin (Financiën). Hij noemt de vervolging van Brunson "onacceptabel''.

Gevolgen van de sancties

De sancties hebben nu onder meer tot gevolg dat Amerikaanse burgers onder de meeste omstandigheden geen zaken meer mogen doen met de ministers. Ook worden bezittingen van de bewindslieden bevroren die onder Amerikaanse jurisdictie vallen.

Trump eist vrijlating

De Turkse autoriteiten arresteerden Brunson in 2016. Hij wordt onder meer beschuldigd van steun aan terreurorganisaties, maar volgens de VS is daar geen bewijs voor. Trump klaagde eerder al op Twitter dat er "geen reden'' is om de predikant te vervolgen. De president heeft de kwestie volgens zijn woordvoerster aangekaart bij zijn Turkse ambtsgenoot Erdogan.

Wordt Brunson gegijzeld?

De vervolging van Brunson is een van de pijnpunten in de relatie tussen de NAVO-bondgenoten. Brunson en de in Turkije vastzittende NASA-wetenschapper Serkan Gölge zouden binnen het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken worden gezien als een soort "gijzelaars" van de Turkse autoriteiten, die kunnen worden ingezet om concessies af te dwingen.

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons