‘Alleen domme mensen geloven in God’

Blog van Andries Knevel

Ooit zei de Nederlandse Nobelprijswinnaar Simon van der Meer dat je als wetenschapper je verstand in het kerkportaal moest achterlaten als je nog in God gelooft. Hij bedoelde: geloof is er alleen voor domme mensen.

In vele variaties wordt deze uitspraak in Nederland en de wereld herhaald. Domme mensen hebben God uitgevonden omdat ze mentaal zo zwak zijn dat ze niet kunnen leven met een leeg heelal. Niet God schiep de mens, maar de mens schiep God.

Wetenschap en God

Het thema ‘Geloof en wetenschap’ boeit me eigenlijk al mijn hele leven. Want waarom haken veel studenten in hun studietijd af van het geloof? Is het omdat het botst met de wetenschap, of omdat het geloof helemaal niet meer als relevant wordt beschouwd?

Een paar jaar geleden publiceerde prof. Cees Dekker – ook geen domme jongen – zijn boek Geleerd en Gelovig, waarin hij een aantal Nederlandse wetenschappers portretteerde die beide zijn: geleerd én gelovig. Eigenlijk als vervolg hierop ben ik nu bezig een vijfdelige tv-docuserie te maken over vijf internationale topwetenschappers die ook belijdend christen zijn.
Zijn die er dan? Ja, bij bosjes. Ik denk dat we een heel vertekend beeld hebben bij de vraag of wetenschappers ook gelovig kunnen zijn. In de serie heb ik een Nobelprijswinnaar als gast, dus het niveau is hoog (althans, van mijn gasten), en een vrouwelijke wetenschapper van naam en faam uit Harvard, die vroeger atheïst was; dat kan dus ook.

Dankbaar

Waarom ik deze serie maak? Om het beeld te corrigeren dat geloof voor de dommen is. Ik hoop dat veel mensen (studenten) moed vatten uit het feit dat wetenschap in ieder geval geen reden is om het geloof vaarwel te zeggen. Vanaf half november komt de serie Deo volente op de buis. En, zeg ik erbij: wat mooi dat dit nog kan bij de Publieke Omroep.

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons