70 jaar Wereldraad van Kerken: kerkdienst vanuit Nieuwe Kerk

Zondag vanaf 9.05 uur op NPO 2

in Mediatips

De EO zendt vanmorgen een kerkdienst uit vanuit de Nieuwe Kerk in Amsterdam, waar 70 jaar geleden de Wereldraad van Kerken werd opgericht. Voorafgaand aan deze dienst kunnen we kijken naar een mini-documentaire over de geschiedenis van de Wereldraad van Kerken.

Voorgangers zijn Olav Fykse Tveit, secretaris-generaal van de Wereldraad van Kerken en Agnes Abuom, voorzitter van het centraal comité van de Wereldraad. Het koor van EO-programma The Passion verzorgt de muziek. Voor de dienst begint, wordt een Walk of Peace gehouden door Amsterdam. Een livestream van deze wandeling is vanaf 8.30 uur te volgen via EO.nl/kerkdiensten.

'Sinds 1948 unieke samenwerking'

Met de Wereldraad van Kerken ontstond in 1948 een uniek platform voor wereldwijde samenwerking tussen kerken. Inmiddels zijn er 350 kerkgenootschappen lid van de Wereldraad van Kerken, en gezamenlijk vertegenwoordigen deze lidkerken zo’n 500 miljoen christenen in meer dan 110 landen. Deze kerken weten zich verbonden in Christus, over de grenzen van theologische en culturele verschillen heen. Vanuit dankbaarheid en vreugde wordt in de viering daarom stilgestaan bij dit jubileum.

Vrede en gerechtigheid

Op 23 augustus 1948 werd de Wereldraad van Kerken opgericht onder de bezielende leiding van de Nederlandse secretarisgeneraal Willem Visser ’t Hooft. Afgevaardigden van 147 kerken – toen nog vooral uit Europa en de VS, maar ook uit andere werelddelen – vonden elkaar in een nieuwe, internationale organisatie. Onderwerpen als vrede, gerechtigheid, wederopbouw, de zorg voor vluchtelingen en een afkeer van racisme en nationalisme staan vanaf dat moment hoog op de agenda. Er is in zeventig jaar veel veranderd, maar de zoektocht naar vrede en gerechtigheid gaat door.

70 jaar Wereldraad van Kerken

Walk of Peace 
8.30 uur via EO.nl/kerkdiensten

70 jaar Wereldraad van Kerken (documentaire)
9.05 uur, NPO 2 

Kerkdienst vanuit de Nieuwe Kerk
9.15 uur, NPO 2

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons