6 trucs om je smartphone de baas te blijven

‘Altijd stand-by is de kortste weg naar een burn-out’

De Belg Sim D'Hertefelt was verslaafd aan zijn smartphone. Tot hij een aantal trucs bedacht om het apparaat de baas te blijven.

D'Hertefelt kent ze ook, de digitale diëten en detoxen. Een week – of langer – al je schermen uitzetten, om je af te helpen van je internetverslaving, of erger: digitale burn-out of smartphone-stress. Maar ze hielpen slechts tijdelijk. Na korte tijd ging D'Hertefelt weer op in e-mail, social media en spelletjes. Wat hij nodig had, was een ingrijpender methode. “Realistischer en duurzamer. Want wat heb je aan een jojo-dieet? Van alles naar niets. Maar daarna?”

Afleiding uitbannen

D'Hertefelt verlangde naar diepe aandacht, echte aanwezigheid en ‘diep werken’ waarvoor je alle afleiding moet uitbannen. Hij vroeg zich daarom af: welke plaats geef ik m’n smartphone in mijn leven en hoe pak ik dat praktisch aan?

Je smartphone de baas blijven? 6 trucs

Op Kerknet.be deelt hij zes trucs – van eenvoudig naar ingrijpend – die hem van zijn gsm-verslaving afhielpen. “Voorlopig,” zegt hij erbij.

Truc 1
Spreek smartphone-vrije zones af. Smartphones zijn dodelijk voor je slaapkwaliteit en het gesprek aan tafel. Dat weet toch iedereen? Waarom geen eenvoudige afspraak maken met jezelf en je huisgenoten: geen gsm aan tafel en in de slaapkamer. Koop dus een wekker.

Truc 2
Reserveer offline tijd. Zowel om tot rust te komen als voor diepe concentratie in werk, studie, meditatie of gebed heb je offline tijd nodig. Altijd stand-by is de kortste weg naar een burn-out. De eenvoudigste manier is dan om je smartphone gewoon weg te leggen. Of zet hem op de vliegtuigstand.

Truc 3
Zet – bijna – alle meldingen uit. De meeste zijn toch zinloos. Behalve voor die paar apps waarmee mensen van vlees en bloed jou op dit moment willen bereiken.

Truc 4
Ga mediteren, bidden, sporten, lezen met je smartphone. Daarmee focus je je op wat jij waardevol vindt.

Truc 5
Om te voorkomen dat truc 4 zich tegen je keert: ken je ‘bodemloze’ apps en stop ze ver weg. Sommige apps slorpen eindeloos aandacht en tijd op: Facebook, Instagram, spelletjes. Stop ze in een map op het laatste startscherm. Uit het oog, uit het hart.

Truc 6
Meet en controleer je smartphone-gebruik via apps als QualityTime en Moment.

Beeld: Shutterstock

Geschreven door:

Mirjam Hollebrandse

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons