2Doc: Gangway to a Future – Vluchtelingen redden op zee

Woensdag, 22.40 uur NPO 2

in Mediatips

Hoe gaat het eraan toe op een schip dat op de Middellandse zee mensen oppikt uit de gammele bootjes van mensensmokkelaars? Houdt idealisme stand? De 2Doc Gangway to a Future geeft een eerlijk en indringend beeld.

In de zomer van 2017 treft een aantal onervaren idealisten elkaar in de haven van Rotterdam. Samen starten ze de voorbereidingen om met een oude omgebouwde vissersboot naar de Middellandse Zee te varen en in de Zuid-Europese wateren bootvluchtelingen op te pikken, onder de vlag van een niet gouvernementele organisatie.

Eerste opvang voor bootvluchtelingen

De restauratie van de boot gaat samen met praktische vragen: kunnen artsen en verpleegkundigen straks wel werken in het visruim? En is er een koelruimte nodig voor de overledenen? Na een onstuimige reis onder leiding van een eigenzinnige Rotterdamse kapitein, vaart het schip de haven van Malta binnen. Hier komen de vrijwilligers aan boord die de bootvluchtelingen de eerste opvang kunnen bieden.

Overvolle bootjes

Daarna kan het echte werk beginnen. Al snel worden nabij de Libische kust de eerste overvolle bootjes gespot met mensen die hun hoop gevestigd hebben op een bestaan in Europa. Dit is het begin van grote vreugde en diepe wanhoop. Want niet iedereen wordt gered.

Gangway to a Future

Woensdag, 22.40 uur NPO 2

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons