Wie is welkom aan jouw tafel?

10 tips in nieuw boek ‘Dienen, Delen en Doen’

Vraag aan een willekeurige voorbijganger waar hij aan denkt bij het woord ‘diaconie’. Grote kans dat hij niet veel verder komt dan ‘collecteren en mensen helpen’. Om de veelkleurigheid van de diaconie te laten zien én mensen te inspireren gaf het Diaconaal Steunpunt ter ere van zijn twintigjarig bestaan een boekje uit: Dienen, Delen en Doen.

Vanwaar deze titel?
Derk Jan Poel (consulent bij het Diaconaal Steunpunt): “Nog steeds wordt bij het werk van de diaconie vaak alleen aan collecteren en steun bij geldproblemen gedacht. Met de collectezak die elke zondag rondgaat, komt dit aspect van het diaconale werk ook letterlijk het meest in beeld. Maar het werk van de diaconie is echt een stuk breder. Diaconieën doen er goed aan om dat ook steeds zichtbaar te (blijven) maken. Dit boekje kan daar denk ik bij helpen. Het boekje ‘Dienen, delen en doen’ staat vol inspirerende verhalen en ideeën. Bijvoorbeeld het idee om je vakantiegeld te delen. Door het weggeven van een deel van je vakantiegeld, kunnen gezinnen die van een heel laag inkomen moeten leven toch op vakantie of een dagje uit."

Welk idee uit het boek vind jij het meest inspirerend?
“Persoonlijk vind ik dat er heel veel leuke ideeën in het boekje staan. Van het idee van ‘De Verjaardags-tas’ word ik bijvoorbeeld heel vrolijk! Het is erg pijnlijk dat sommige kinderen hun verjaardag niet kunnen vieren omdat er geen geld voor is. Kerken bieden dan een kindertas aan, gevuld met ballonnen, slingers, een cadeaubon en natuurlijk een tegoedbon voor taart. Het is niet zo moeilijk om je voor te stellen hoe blij ouders zijn als ze hun kind toch een cadeau kunnen geven en hoe blij de kinderen zijn als ze alsnog kunnen trakteren op school.”

 In de Gereformeerde Kerk vrijgemaakt in Groningen-Zuid was het jaarthema Volg Mij, laat je hart spreken. Tijdens de startbijeenkomst werden gemeenteleden gestimuleerd hun missionaire ideeën te delen. De ‘Schaal van Overvloed’ werd het winnende idee. Gemeenteleden kunnen geld nemen uit de ‘Schaal van Overvloed’, om daarmee mensen in hun omgeving te helpen. Het bedrag en het doel wordt op een briefje geschreven om het gebruik ervan met de gemeente te delen en zodat er voor mensen gebeden kan worden. Gemeenteleden vullen zelf het geld in de ‘Schaal van Overvloed’ weer aan.

Wat kan je als individueel gemeentelid doen?
“Je kunt persoonlijk veel betekenen voor een ander als het gaat om dienen, delen en doen. In de straat waar je woont of op je werk. Hoe deel je als christen van wat God jou heeft toevertrouwd? Wie is welkom aan jouw tafel? Wat deel je van je tijd, aandacht en geld? En hoe kun je daarin groeien? Wat zou de impact zijn als volgelingen van Jezus dit ieder op hun eigen plek heel nadrukkelijk zouden doen?"

Het boekje Dienen, Delen en Doen is te bestellen via het Diaconaal Steunpunt. Ook is er een digitale versie beschikbaar.

Het Diaconaal Steunpunt ondersteunt de diaconieën en diakenen van de GKv en NGK bij hun ambtswerk. Het Diaconaal Steunpunt geeft advies, biedt toerusting, ontwikkelt beleid en maakt diaconaal materiaal beschikbaar. De meeste informatie wordt via de site uitgewisseld. Ook zijn er regelmatig informatiebijeenkomsten in het land, in het bijzonder voor diakenen van de GKv en NGK. Steeds meer ook in samenwerking met de CGK. Vanuit het hart van het Evangelie ondersteunt het Diaconaal Steunpunt kerken bij liefdevol dienen, delen en doen in kerk en samenleving. 

Geschreven door:

Miriam Duijf

Redacteur

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons