Waarom je kind geheimen nodig heeft

3 praktische tips om privacy te bespreken in je gezin

Dagboek kind

Iedere ondernemer is ermee bezig: de AVG, oftewel de ‘Algemene Verordening Gegevensbescherming’. Maar ook als je geen bedrijf hebt, heb je er mee te maken. Ineens moet je overal toestemming geven dat organisaties gegevens van je mogen verzamelen en gebruiken. Maar hoe werkt dat eigenlijk binnen een gezin? Gun je je kind ook z’n privacy?

Bedrijfsmatig moet je toestemming geven voor inzage in je privégegevens, maar ook voor kinderen is een bepaalde mate van privacy erg belangrijk. Hoe ga je hier als ouders mee om?

1. Bespreek privacy met elkaar

We weten allemaal dat het niet kan: zonder te vragen het dagboek van je kind lezen of zijn of haar post openmaken. Het is een soort ongeschreven regel. Op zich is die regel goed: het geeft je kind het gevoel dat het echt een individu is met een eigen leven. Dat maakt een kind zelfstandig. Het leert je kind ook om grenzen te stellen: ‘Dit is van mij en dat is van jou en hierin respecteren we elkaar.’

Maar waar ligt die grens als je wil of moet weten wat er in je kind omgaat? Wat als je kind geheimen heeft die schadelijk zijn? Dat hij bijvoorbeeld met depressieve gedachten worstelt of gepest wordt en dit wel in zijn dagboek schrijft, maar nooit aan jou vertelt?

Ongevraagd de privézaken van je kind lezen, schendt écht het gevoel van veiligheid

Bespreek het onderwerp ‘privacy’ eens met elkaar als gezin. Hoe denken je kinderen erover? Misschien vinden ze het zelfs fijn als jij hun dagboek leest of hun telefoon controleert? En hoe staan jullie hier zelf als ouders tegenover? Wanneer móet je weten wat er in je kind omgaat en hoe weet je of je kind niet allerlei geheimen bewaart die beter in de openheid gebracht kunnen worden?

2. Behandel anderen zoals jij ook behandeld wil worden

Ongevraagd iemands privéleven binnendringen – ook al gaat het om het privéleven van je eigen kind – kan veel schade opleveren. Ik heb een aantal cliënten voor me gehad, van wie de ouder in hun dagboek las of ongevraagd hun post openmaakte. Tot op de dag dat we het bespraken, konden ze daar nog steeds een naar gevoel over hebben. Onderschat het niet: ongevraagd in de privézaken van je kind neuzen, schendt écht het gevoel van veiligheid en vertrouwen.

Draai het daarom eens om: in hoeverre vind jij het fijn als jouw kind ongevraagd jouw post zou openmaken of jouw appjes en mail zou lezen? Jij wil ook niet alles delen met je kind, simpelweg omdat het ze niets aangaat. Waarom zou jij eigenlijk wel alles moeten weten van je kind? Ik vind het zelf prettig dat ik mijn dagboek of mijn telefoon gewoon kan laten liggen ergens in huis, in de wetenschap dat niemand daar zomaar in gaat lezen. Net zo goed weten mijn kinderen dat ik hun privé-dingen niet lees, tenzij zij mij daar toestemming voor geven.

Laat je kind in elk geval beloven dat hij ‘erge dingen’ wel aan jou vertelt

3. Ga voor vertrouwen

Maak samen afspraken waar elke partij zich in kan vinden. Ga ervoor dat je elkaar kunt vertrouwen. Accepteer dat elk kind verschillend op ‘privacy’ reageert: de een praat nu eenmaal makkelijker over zichzelf, dan een ander. Maar laat je kind in elk geval beloven dat hij ‘erge dingen’ wel aan jou vertelt. Of – als hij praten moeilijk vindt – je op zo’n moment wél zijn post of appjes mag lezen.

En tot slot: bid voor je kind. Bid voor bescherming en bid dat Gods waarheid mag zegevieren, zodat er geen schadelijke geheimen zullen zijn in jullie gezin. Bid voor jezelf om onderscheiding van geesten, zodat je het zult opmerken als er iets speelt in het leven van je kind. Wees alert, maar zorg vooral voor een open sfeer thuis. Zo voelt je kind zich veilig om belangrijke dingen met jou te bespreken.

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons