'Van Ninevé naar Nazareth': Kefah pakt de draad weer op

Vanaf dinsdag, 19.10 uur, NPO 2

in Mediatips
Kefah Allush Van Nineve naar Nazareth

Vanaf vandaag herhaalt de EO de reeks Van Ninevé naar Nazareth. We zien hoe presentator Kefah Allush uitkijkt over de vlakte van Ninevé, op de plek waar zijn reis in Van Nablus naar Ninevé eindigde.

Vanwege de oorlog tegen IS was het in de vorige reeks onmogelijk het oude Ninevé – de huidige Iraakse stad Mosul – te bereiken. Nu doet Kefah een nieuwe poging. De nieuwe reis begint daarom waar hij de vorige keer eindigde: op de vlakte van Ninevé in Irak.

In het nieuws horen we over alle conflicten in deze regio, maar deze filmische reeks toont ons een andere kant. We ontdekken verhalen over volken van wie bijna niemand het bestaan nog kent. We ontmoeten de Assyriërs in Irak, de Zoroastrianen in Iran en de Musandam in Oman.

'Opnieuw eigen gebied Assyriërs?'

Ninevé was lang geleden de hoofdstad van het eeuwenoude Assyrische rijk. Door het geweld zijn nu de meeste Assyriërs weggevlucht. Op weg naar Mosul ontmoet Kefah Allush toch een aantal Assyriërs die proberen hun leven hier weer op te bouwen.

De christelijke Assyriërs willen in deze voornamelijk islamitische regio opnieuw zeggenschap over een eigen gebied. Ligt er in de schaduw van het oude Ninevé echt nog een nieuwe toekomst te wachten voor deze bevolkingsgroep?

Let op: de datum van de promo klopt niet. Het programma wordt deze zomer herhaald.

Afleveringen 'Van Ninevé naar Nazareth'

Dinsdag 10 juli, 19.10 uur, NPO 2: De Assyriërs (Noord-Irak)
Door het recente geweld zijn de meeste Assyriërs weggevlucht, maar mondjesmaat keren ze nu weer terug. Kefah ontmoet in de buurt van Mosul een familie die hun huis weer bewoonbaar aan het maken is. Hij probeert Mosul te bereiken om in een eeuwenoud gangenstelsel onder de stad overblijfselen van het oude Assyrische rijk te vinden. 

Woendag 11 juli, 19.10 uur, NPO 2: De Amazigh (Egypte)
Na een lange reis arriveert Kefah Allush in een ware oase met palmbomen en zoutmeren in het uiterste westen van Egypte. Hier, in de Siwa-oase, wonen de Amazigh. Duizenden jaren leeft deze Berberstam compleet geïsoleerd. Maar met de aanleg van een asfaltweg dringt de buitenwereld nu binnen.

Donderdag 12 juli, 19.05 uur, NPO 2: De Moerasarabieren (Zuid-Irak)
Daar waar ooit het Bijbelse paradijs zou zijn geweest, leven de Moerasarabieren. Kefah Allush zoekt het geplaagde volk in het uitgestrekte moeras in Zuid-Irak op.

Vrijdag 13 juli, 2.35 uur, NPO 2: De Zoroasters (Iran)
Net buitende Iraanse stad Yazd beklimt Kefah Allush de Torens van Stilte. Bergen waarop in vroeger tijden de doden werden gelegd om daar de lijken kaal te laten pikken door roofvogels. Het is een van de vele bijzondere verhalen die Allush optekent als hij in Iran op zoek gaat naar de Zoroasters.

Maandag 16 juli, 19.35 uur, NPO 2: De Shihuh (Oman)
Door de enorme fjorden in dit gebied wordt dit ook wel het Noorwegen van het Midden-Oosten genoemd. Musandam, een puntje van het Arabische schiereiland, is een deel van Oman. Hier leeft de eeuwenoude Shihu-stam. 

Dinsdag 17 juli, 19.35 uur, NPO 2: De christelijke Palestijnen (Israël, Palestijnse gebieden)
Aan het einde van deze serie reizen door het Midden-Oosten keert Kefah, zelf Palestijn, terug naar bekend terrein. Hij tekent de verhalen op van christelijke Palestijnen op de Westelijke Jordaanoever en in Israël.

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons