Tweede Kamer stemt voor onderzoek Jehovah’s Getuigen

'De openheid is goed geweest voor de slachtoffers'

De overheid moet een onderzoek starten naar seksueel misbruik binnen het genootschap van Jehovah’s Getuigen, vindt de gehele Tweede Kamer. De gemeenschap weigert om zelf een dergelijk onderzoek te starten.

In de zomer van 2015 schreef journalist Marinde van der Breggen (foto onder) een verhaal voor dagblad Trouw over de Royal Commission in Australië. Deze commissie deed onderzoek naar misbruik bij verschillende organisaties, en ontdekte dat bij de Jehovah’s Getuigen duizend gevallen waren geconstateerd.

Een aantal maanden later kreeg Marinde een tip en kwam ze in contact met een ex-ouderling. Samen met haar collega Rianne Oosterom (foto II) sprak ze met hem af in een wegrestaurant, waar de man vertelde dat hij een zaak van tien misbruikte meisjes moest behandelen. Maar hij had het gevoel dat hij de meisjes destijds geen recht heeft kunnen doen. Rianne en Marinde besloten verder onderzoek te doen naar misbruik binnen de gemeenschap. Na twee jaar concludeerden ze dat het eigen rechtssysteem dat de Jehovah’s Getuigen hanteren, kinderen onvoldoende beschermt tegen seksueel misbruik.

Jullie hadden een tip gehad om verder onderzoek te gaan doen. Hoe kwamen jullie aan de verhalen?
Rianne: “De man die we hadden gesproken, had een redelijk groot netwerk van ex-Jehovah’s Getuigen. Via hem kwamen we in contact met een aantal slachtoffers. Na een tijdje ging het als een lopend vuurtje door de groep ex-gelovigen, en werden we zelf ook benaderd. Uiteindelijk hebben we een aantal van deze verhalen geverifieerd en voorgelegd aan het hoofdkantoor van de jehova’s.”
Marinde: “Naast de verhalen hadden we enorm veel documenten. Zo is er een geheim ouderlingenboek waar regels instaan, vaak gebaseerd op Bijbelteksten. Als je geen ouderling meer bent, moet je het boek inleveren. Op een gegeven moment hadden we een bestand met duizend brieven van het hoofdkantoor in de Verenigde Staten, waarin wijzigingen of aanvullingen op het beleid stonden. Zo kregen we inzicht in het beleid, maar zagen we dat het in de praktijk onvoldoende werkte.”

Wat was het verschil?
Marinde: “Een voorwaarde voor het behandelen van een misbruikzaak is bijvoorbeeld dat er twee getuigen moeten zijn, zoals de Bijbelse regel voorschrijft. Bij misbruik zijn die er nooit, want dat gebeurt juist stiekem. En dus wordt in veel gevallen al niet eens een comité van ouderlingen opgericht dat de zaak gaat bekijken.”
Rianne: “Er zijn ook genoeg zaken waarin het misbruik door een ouderling gebeurde. Hun collega-ouderlingen die het onderzoek doen, kunnen niet met afstand naar die zaken kijken en zo ontstaat er belangenverstrengeling. Toch willen ze dit soort onderzoeken graag zelf doen, omdat de ‘gewone’ rechtbank te werelds is en in hun ogen niet strookt met hun geloof. Mensen mogen uiteindelijk wel aangifte doen, maar doen dat vaak niet omdat ze loyaal zijn aan de gemeenschap. Daardoor gaat het steeds mis.”

Er komt mogelijk een overheidsonderzoek naar seksueel misbruik binnen de gemeenschap van Jehovah’s Getuigen. Jullie hebben dus echt iets bereikt met jullie verhaal. Hoe kijken jullie erop terug?
Rianne: “Naast dat we er zelf veel van hebben geleerd, is het bijzonder om te zien dat de openheid goed is geweest voor de slachtoffers. Het is voor hen een vorm van erkenning: door de organisatie zelf voelden ze zich niet serieus genomen, en nu wordt het als een probleem gezien. En de Tweede Kamer heeft unaniem gestemd voor een onderzoek, omdat ze er niet zeker van is dat kinderen goed beschermd worden. Dat dit is bereikt, is voor de slachtoffers heel betekenisvol.”

Beeld: Shutterstock

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons