Tour de France van start met titelkandidaat Tom Dumoulin

Zaterdag vanaf 11.00 uur live op NPO 1

De Tour de France van 2018 heeft een mooi, afwisselend parcours. We krijgen vlakke ritten, bergetappes, een individuele tijdrit en aankomsten die ideaal zijn voor sprinters. Is onze landgenoot Tom Dumoulin kandidaat voor de eindzege? "Hij wist tijdens de Giro al dat hij de Tour wilde rijden," zegt Dione de Graaff van Studio Sport (NOS). "Tom begint er met een goed gevoel aan."

De echte wielerliefhebbers kijken al heel lang uit naar 7 juli. De Tour de France – het belangrijkste wielerevenement ter wereld – gaat van start op het Île de Noirmoutier, een eiland voor de West-Franse kust. De finish is altijd de Champs-Élysées in Parijs. De laatste keer dat daar een Nederlander als winnaar werd gehuldigd, was in 1980, toen Joop Zoetemelk het eindklassement won.

Tom wist al vroeg: 'Ik doe mee'

Dione de Graaff, die tijdens de Tour dagelijks terugblikt in De Avondetappe (NOS) op NPO 1, denkt dat Tom Dumoulin zich goed voelt en zelfvertrouwen heeft. "Het laat me beslist niet koud dat hij meerijdt. Toen ik hem tijdens de Giro d’Italia vroeg of hij ook de Tour ging rijden, zei hij meteen: ‘Ja, dat denk ik wel.’ Dat Tom daar zo vroeg al duidelijkheid over gaf, betekent wel dat hij met een goed gevoel aan deze sterk bezette Tour begint.”

Ligt het parcours van deze editie hem?
“De laatste jaren heeft hij zich ontwikkeld tot een renner die sowieso met de besten meekan, hoe het parcours er ook uitziet. Natuurlijk is het zwaar, maar dat is het voor iedereen. Hij mag natuurlijk uitzien naar de individuele tijdrit, die hem erg goed ligt, maar toen ik hem in de Giro zag klimmen, wist ik dat hij ook in bergetappes voor niemand onder hoeft te doen.”

Wat verwacht je van de andere renners?
“Steven Kruijswijk moeten we in de gaten houden. Als hij goed in zijn vel steekt, kan hij heel hoog eindigen in het eindklassement. Zelf mikt hij op een plek in de top vijf. In de Giro ging hij al eens een keer op de eindoverwinning af, toen hij ten val kwam in een sneeuwrand. Iedereen herinnert zich dat debacle, maar ik weet nog hoe sterk hij kan rijden als hij in vorm is. Hij zit in een ploeg met Robert Geesink die etappes kan winnen, en Dylan Groenewegen die een goede sprinter is.”

Ook tijdens de bergetappes in deze Tour hoeft Tom voor niemand onder te doen

Radio Tour de France

Veel liefhebbers volgen het etappeverslag in de auto, bijvoorbeeld als ze onderweg zijn naar huis. “De radio heeft zo zijn eigen charme,” vindt Robbert Meeder, een van de presentatoren van Radio Tour de France. Ik hoor altijd dat mensen er echt kippenvel van krijgen.”

Wat veroorzaakt dat kippenvel bij jouw luisteraars? 
“Radio is een medium dat appelleert aan de verbeelding van mensen, door een combinatie van romantische verhalen, een zonnige, vrolijke sfeer en muziek die mensen met de Tour associëren. Als iemand op de radio ‘Une Belle Histoire’ of ‘Pour un Flirt’ hoort zingen, krijg je daar meteen het juiste gevoel bij. De magie van het programma is nog dezelfde als jaren geleden, toen veel Nederlanders via een krakerig radiootje naar de Wereldomroep luisterden.”

Tourflits

“Als op de radio de tune van de ‘Tourflits’ klinkt, onderbreken veel mensen even hun gesprek om de radio wat harder te zetten,” weet Robbert. “Je voelt de urgentie: nu komt het laatste nieuws, rechtstreeks vanuit de Tour.” Na de tune horen we hoe Sebastiaan Timmerman zich achter op de motor luidkeels verstaanbaar probeert te maken. "Dit wordt de elfde Ronde van Frankrijk die ik op deze manier mag verslaan, vanaf de beste plek die er is,” zegt Sebastiaan.

Tekst loopt door onder de foto.

Maar ook een gevaarlijke plek, toch? Als ik jullie van een berg af zie racen... 
“Haha. Ja, soms halen we de honderd kilometer per uur als we de renners bij willen houden. En dan moeten we opeens een drempel in het wegdek nemen. Ook zit je weleens achter een valpartij. Dan schrik je echt wel even," zegt Sebastiaan, die wel weer snel omschakelt. "Ik denk meteen aan de gevolgen voor de wedstrijd. Zijn er favorieten gevallen? Liggen er landgenoten bij?"

Van de vlakke velden tot de Pyreneeën

“Nergens ervaar je de spanning van de wedstrijd zo sterk als op de motor," vindt Sebastiaan. "Vaak zitten we net achter de kopgroep en worden we alweer opgejaagd door het peloton dat eraan komt denderen. Langs de weg kijkt het publiek reikhalzend uit naar de renners en barst het applaus los als ze er eindelijk zijn. Prachtig om dat aan je voorbij te zien trekken, van de mais- en tarwevelden in het noorden, tot de bergen van de Alpen en de Pyreneeën. Met onze toppers die aan de start verschijnen, kan het vanuit Nederlands perspectief een leuke Tour worden!”

Tour de France op tv en radio

Tour de France
11.00 uur, NPO 1 (rechtstreeks verslag 1e etappe)
Commentaar: Herbert Dijkstra en Maarten Ducrot 

Radio Tour de France
14.00 uur, NPO Radio 1
Presentatie: Gert van 't Hof en Robbert Meeder 
Commentaar vanaf de motor: Sebastiaan Timmerman

Sportjournaal
18.45 uur, NPO 1

De Avondetappe
22.40 uur, NPO 1
Presentatie: Dione de Graaff 

Beeld: ANP/Bas Czerwinski en ANP/Vincent Jannink 

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons