Tijs van den Brink fietste 170 kilometer voor het goede doel

‘4000 hoogtemeters! Dat had ik nooit eerder gedaan’

“Ik kwam total loss bij de finish,” zegt Tijs van den Brink over de Tour de France-etappe die hij voor Tour de Celeb reed. Wat hielp, was dat het voor het goede doel was. “Maar ik heb wel gedacht: kan dit stoppen?” Kijk hieronder of hij kampioen werd.

Samen met vijf andere deelnemers deed Tijs mee aan het tv-programma Tour de Celeb om donateurs te werven voor de Nierstichting. Onder leiding van oud-wielrenster Leontien van Moorsel reden ze de Koninginnenrit uit de Tour de France.

Het was verschrikkelijk

Leontien van Moorsel zei in Visie dat “zelfs Tijs” het zwaar zou gaan krijgen.
“Ja, dat klopt. Het was verschrikkelijk. 170 kilometer lang, vier grote klims – heel, heel zwaar.”

En je bent nog wel zo’n fanatieke amateur-wielrenner…
“Ik ben wel aardig fit en ik fiets ook wel redelijk veel, maar dit was echt van een andere orde dan ik gewend ben. Ik fiets 60, 70 kilometer in een weekend, en van een keer 120 kilometer word ik ook niet heel zenuwachtig. Maar dit was 170 kilometer, waarvan vier kilometer rechtstreeks naar de hemel. 4000 hoogtemeters! Dat had ik nooit eerder gedaan.”

Dacht je niet halverwege: ik kap ermee?
“Nee, dat heb ik niet één keer gedacht. Wel: kan dit stoppen? Met name de tweede klim was heel zwaar. Maar toen zat ik in het wiel van Leontien van Moorsel, een van onze coaches, en heb ik m’n uiterste best gedaan om bij haar te blijven. Dat is gelukt en daar ben ik wel trots op. De laatste berg was ook heel zwaar. Vooral de laatste twee kilometers waren heel steil. Waar Bauke Mollema er gisteren af moest, had ik het ook heel moeilijk.”

Nierpatiënt Paul

Alle zes de deelnemers werden elk gekoppeld aan een nierpatiënt. Van tevoren was tegen Tijs gezegd: als je het moeilijk hebt, moet je gewoon aan je nierpatiënt denken.

Hielp dat?
“Ja, zeker. Mijn nierpatiënt heet Paul. Hij was niet fit genoeg om mee te gaan, dus ik zou hem op de derde berg bellen. Van dat vooruitzicht kreeg ik energie, daar ging ik echt harder van fietsen. Dit deed ik voor Paul.
Toen ik bovenkwam, bleek hij een slechte dag te hebben, dus was het niet mogelijk met hem te bellen. Dat was wel een domper. Ook omdat ik me realiseerde: als hij een slechte dag heeft, heeft hij dus niet eens de energie om een telefoongesprek te voeren. Dat maakte me er weer van bewust dat het belangrijk was dat we dit deden met elkaar.”

Ik dacht: degene die dit bedacht heeft, is echt een slecht mens

Hoe kwam je bij de finish?
“Total loss. Op die laatste col, waar we dus nog weer twee kilometer omhoog gingen, dacht ik echt: dit moet gemaakt zijn door een sadist. Degene die dit bedacht heeft, is echt een slecht mens. Dus zo voelde ik me toen ik over de streep kwam. Maar ik was ook wel heel tevreden dat het gelukt was.”

Is het voor herhaling vatbaar?
“Als mijn vrouw dit niet leest, ben ik wel beschikbaar voor een volgende keer.”

Zij was er niet blij mee?
“Nou, toen ik gevraagd werd, zei ze: ‘Moet je nu heel veel extra trainen?’ ‘Nee,’ zei ik, ‘want ik ben wel fit.’ Maar ja, we kregen elke dag een trainingsschema toegestuurd, dus daar wil je je dan toch aan houden. Dus uiteindelijk heb ik er veel tijd ingestoken, en daar was ze wel een beetje klaar mee. Maar goed, ik vind het ook wel weer leuk. Ik hou erg van sporten, dus ik werd er ook gelukkig van.”

Wordt Tijs kampioen? Bekijk de uitzending van Tour de Celeb hieronder.

Beeld: Sportograf

Geschreven door:

Mirjam Hollebrandse

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons