Op vakantie naar het Toscane van Israël?

Dit mag je niet missen!

in Geloven

Ga je dit jaar op vakantie naar Israël en wil je eens wat anders zien dan de geijkte plaatsen? Ik verklap je alvast dit: zowel het noorden als het zuiden is te gek. In het noorden vind je vooral bergen en heel veel groen, het zuiden is woestijn met veel geel, goud en groen. Als ik moest kiezen, zou ik het niet weten.

Laat ik beginnen met het noorden van Israël. Dat staat vooral bekend om de archeologische attracties, geschiedenis, cultuur, mooie stranden en veel folklore. Maar ook om zijn ‘zimmeriem’ (bed&breakfast), boetiekhotels, wijnhuizen en galeries. Je vindt er prachtige gebieden om te fietsen, te mountainbiken en lange wandelingen te maken. Niet voor niets wordt dit deel ook wel ‘het Toscane van Israël’ genoemd.

Koffiehuizen en sfeervolle restaurants

In de vele Arabische en Druzen-dorpen (denk aan Abus Snan, Kefar Yasif en Yarka) is het leuk toeven. De koffiehuizen, de vele kleine en grote sfeervolle restaurants; overal kun je heerlijk eten. De leukste manier om een goede plek te vinden? Vraag aan de lokale bevolking naar welk restaurant je het beste kunt gaan.
Een kleine waarschuwing: in deze dorpen gelden geen verkeersregels. Auto’s kunnen van alle kanten komen. Van links naar rechts, van rechts naar links, van boven naar beneden en omgekeerd. Paarden, kippen, geitenhoeders met hun geiten, fietsers; alles en iedereen manoeuvreert door elkaar heen. Een feest om te beleven, zolang je voorzichtig bent.
Ook kan het zomaar gebeuren dat een automobilist zijn auto midden op de weg parkeert en uitstapt voor een geanimeerd gesprek met een andere automobilist, die voor die gelegenheid zijn auto even pontificaal midden op de weg stilzet. Diep ademen en rustig wachten – zo’n gesprek duurt nooit heel lang.

Een van mijn favoriete plekken is Klil, een uitgestrekt, hippieachtig dorp met een ecologisch denkende en levende bevolking. Ook hier: veel groen, olijfbomen, leuke B&B’s, kookworkshops en van alles en nog wat. Zoek je een gezellige en niet luxe overnachtingsplek: Klil Guest House.

Route langs de Dode Zee

En dan het zuiden, het andere uiterste. Vanuit de bewoonde wereld rijd je – via een prachtige route langs de Dode Zee – de Arava-woestijn in. Felle zon, een briesje, de gele, witte, crèmige en soms rode kleur van het zand, het groen van de palmbomen, lange, uitgestrekte vlaktes, bergen, bedoeïendorpen, en stilte. Vooral stilte. Niet overal WiFi, waardoor je in een andere wereld belandt. Hier en daar is het groen, met veel palmbomen. En natuurlijk de kleine dorpjes die het landschap bepalen, zoals Idan, Hatzeva, Ein Yahav, Sapir, Tsofar, Zuqim en Paran. Dorpen met gemotiveerde idealisten die de strijd aangaan met een ooit leeg, dor en kaal gebied. Veel van deze dorpen voorzien in hun levensonderhoud door de productie van aubergines, meloenen, paprika’s en tomaten. De dorpelingen maken hierbij gebruik van gerecycled water, zonne-energie en natuurlijke composttechnieken.

Alles over de Arava-woestijn

Ook het toerisme heeft hier zijn intrede gedaan. Home Cooking en zimmeriem (bed & breakfast). Ze bevinden zich in de verschillende dorpjes die meer dan de moeite waard zijn om te bezoeken, de lokale bevolking te ontmoeten en te horen over hun leven. Een must om te bezoeken, is het Vidor Center – waar je ook alle informatie kunt krijgen over de Arava. Het ligt aan de Highway 90, op de weg van Beer Sheba naar Eilat. Een 3D-film, bezoek aan een kas en een reis door een interactief museum waar je zelf regen kunt maken, leert je van alles over het leven in de woestijn.

Voor adressen in het noorden: www.westgalil.org.il
Voor adressen in het zuiden: www.vidor-center.co.il

Wat is de beste periode om naar naar Israël te gaan?

Het voor- en najaar. Vermijd hoogzomer. Dan is het echt heel heet.

Auto huren

Wil je een auto huren? Regel dat dan van tevoren via internet of je reisbureau. Vraag of je de auto al op vliegveld Ben Goerion kunt ophalen.

Kan ik met het openbaar vervoer door Israël reizen?

Het openbaar vervoer is prima geregeld en vrijwel overal zijn aankondigingen in het Engels.

Tekst: Joanne Nihom
Beeld: Shutterstock

Journalist Joanne Nihom woont al jaren in Israël en schrijft voor Visie over wonen en werken in het meest becommentarieerde land ter wereld.

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons