O, die heerlijke bubbel

Blog van Andries Knevel

Andries Knevel

Jaren geleden schreef ik een column onder de titel ‘Met z’n allen naar de Noordoostpolder’. Het was aan het begin van de jaren 90. Ik beschreef daarin mijn af en toe opduikende heimelijke verlangen om alle christenen te verzamelen en naar de polder te verhuizen.

Daar in de polder zouden we vervolgens alle bruggen vernietigen, zodat de boze buitenwereld ons niet meer kon verleiden. Dan zouden we het met z’n allen fijn hebben en onze kinderen en kleinkinderen zouden we bij het geloof kunnen behouden. Ik hoor u al brommen.

Ja, ik weet het: het kwaad zit in ons eigen hart en uitgerekend christenen vinden het nog weleens lastig om het met z’n allen fijn te hebben, alhoewel er veel aan het veranderen is.

En internet? Ja, dat was er toen nog niet. Nu zou ik zeggen: we zouden alle telefoons en laptops innemen.

Bizar? Natuurlijk, maar ik moet u eerlijk bekennen dat deze heimelijke, verkeerde droom nog steeds regelmatig opduikt. 

We moeten eropuit gaan. We moeten verbinding leggen. We moeten missionair zijn. We mogen bijdragen aan het Koninkrijk van God en, in een ander taalveld: we moeten de mensen die niet in Jezus geloven waarschuwen dat ze voor eeuwig verloren gaan.
Het is allemaal waar en ik doe er mijn hele leven al met vreugde aan mee. Maar af en toe verlang ik naar mijn bubbel. Al was het alleen maar vanwege de kinderen en kleinkinderen. Want o, wat haken er op dit moment veel reformatorische en evangelische jongeren af! Hoe zouden zij standhouden in deze ‘waanzinnig’ aantrekkelijke wereld, die voor millennials zo’n groot feest is? Zouden we het geloof voor hen, naar de mens gesproken, hebben kunnen redden in zo’n heerlijke bubbel? Het lukt de Amish nog altijd en het heeft het jodendom twintig eeuwen lang door de geschiedenis geholpen.

Wij redden het geloof niet. Dat is veel te aanmatigend en ongelovig geformuleerd. Maar soms, ach soms, dan droom ik over die heerlijke bubbel.

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons