Nieuwe EO-reisserie: De Kruisvaarder en de Sultan

3D-animatie wekt geschiedenis tot leven

in Mediatips

In de nieuwe historische EO-reisdocumentaireserie De Kruisvaarder en de Sultan brengt presentator Kefah Allush een fascinerend geschiedenisverhaal tot leven. Met behulp van 3D-animatie reconstrueert hij hoe acht eeuwen terug duizenden Friese boeren de wapens oppakten om deel te nemen aan een heilige missie: de Vijfde Kruistocht. Een nieuwe poging om de stad Jeruzalem terug te veroveren op de moslims.

In deze 4-delige documentaireserie probeert presentator Kefah Allush in de huid te kruipen van de Friese kruisvaarder Hayo. Waarom liet deze boer indertijd alles achter om duizenden kilometers verderop de strijd aan te gaan met een onbekende vijand? Tegelijkertijd reist Allush, in het spoor van die Vijfde Kruistocht, ook naar de toenmalige vijanden van de Friezen. Hij maakt daar kennis met de islamitische sultan Al Kamil. Het zijn Al Kamils’ soldaten die uiteindelijk in 1218, precies achthonderd jaar terug, oog in oog kwamen te staan met de Friese Hayo. De leef- en denkwerelden van deze beide hoofdpersonen worden tot leven gewekt door middel van 3D-animaties.    

Kruistocht

“Als kind las ik Kruistocht in Spijkerbroek en zag ik films over de dappere Richard Leeuwenhart, die vocht tegen wrede Saracenen," vertelt EO-presentator Kefah Allush. "Als kind met Arabische wortels hoorde ik ook over ridderlijke sultans die kruisvaarders keer op keer versloegen. In De Kruisvaarder en de Sultan kruip ik in de huid van beide vijanden. Wat dreef de Friese kruisridder én de islamitische heerser van toen tot een bloedige confrontatie tijdens de Vijfde Kruistocht?”

Vanaf vrijdag 31 augustus om 21.05 uur op NPO 2.

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons