Nieuw seizoen 'Kijken in de Ziel' met religieuze leiders

Maandag, 21.10 uur, NPO 2

In de laatste serie van Kijken in de Ziel (NTR) gaat presentator Coen Verbraak vanaf maandag 23 juli in gesprek met religieuze leiders. Hij interviewt onder meer de predikanten Orlando Bottenbley en Floris van Binsbergen.

Wat is 'geloven'? Bestaat God? En waarom laat Hij zoveel tegenspoed toe in de wereld? Het zijn vragen die in de nieuwe interviewserie Kijken in de Ziel met religieuze leiders aan bod komen. Maar ook gevoelige onderwerpen, zoals abortus en euthanasie worden besproken. Eerder sprak Coen Verbraak met voetbaltrainers, strafpleiters, journalisten en rechters. Dit is het laatste seizoen van het interviewprogramma.

Verbraak praat in de serie met christelijke leiders, zoals de hersteld-hervormde predikant Floris van Binsbergen en baptistendominee Orlando Bottenbley, die ook regelmatig preekt in het EO-programma De Kapel. Verder komen Theoloog des Vaderlands Claartje Kruijff, hulpbisschop van Roermond Everard de Jong, opperrabbijn Binyomin Jacobs en een rooms-katholieke zuster aan het woord. Maar ook andere religies zijn vertegenwoordigd. Zo spreekt Verbraak met een imam en een hindoestaanse priester.

Zeggen waar je voor staat

Van Binsbergen is predikant in de hersteld hervormde gemeente in Schoonrewoerd. Hij vond het “spannend en een uitdaging' om mee te doen aan het programma. “Van alle deelnemers moest ik denk het meest uit mijn comfortzone,” reageert hij. “Het was niet zozeer spannend om in gesprek te gaan met andersdenkenden, dat doe ik vaker. Wel om dat te doen met camera’s erbij.”

Waarom hij graag mee wilde doen aan het interviewprogramma? “Ik wilde van de gelegenheid gebruikmaken om te zeggen waar je voor staat. Er bestaan verschillende karikaturen van wat gereformeerde bevindelijkheid is, en ik hoop dat ik hierin wat heb kunnen rechtzetten. Zo hebben veel mensen het beeld dat we geloven in een God die alleen maar boos is. Ik wilde laten zien dat je ook als christen van in de 30 met liefde en passie een roeping kunt vervullen en tegelijkertijd in de tijd kunt staan.”

Rijkdom

Ook dominee Bottenbley wilde een nieuw beeld van het christendom laten zien. “Bij bijna alle dingen die ik doe, wil ik mensen deelgenoot maken van de rijkdom die een relatie met Jezus geeft. Een groot deel van de Nederlanders heeft een godsdienstige achtergrond, maar ze hebben het vaak verkeerd geleerd. Ik wilde iets anders laten zien. Nu ik de interviews heb gegeven, heb ik ook echt het idee dat wat ik wilde doorgeven, is geland.”

De predikanten hopen dat het programma tot meer begrip en interesse van het christelijk geloof leidt. Bottenbley: “Het zou mooi zijn dat voor mensen die negatief tegenover het geloof staan, de Bijbel een eye-opener mag zijn.” 

Beeld: NTR

Kijken in de Ziel - Religieuze leiders 

Vanaf maandag 23 juli, 21.10 uur, NPO 2

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons