Milad Mohammadi: de held die glorieus faalde op het WK

Blog van Matthijn Buwalda

Woensdag 20 juni 2018. Het is de 93e minuut van de wedstrijd tussen Iran en Spanje op het wereldkampioenschap voetbal in Rusland. De Iraniër Milad Mohammadi staat met de bal in zijn hand net buiten het veld.

Het stadion is een heksenketel van geluid en voor het doel wachten zijn medespelers op zijn ingooi, in de hoop daaruit te kunnen scoren. Niemand had op voorhand een cent gegeven voor de kansen van Iran, maar een goede inworp nu, in de slotseconden van de wedstrijd, zou kunnen leiden tot de gelijkmaker. Dan zou het land gek worden van vreugde. Dan zou Iran met 1-1 gelijkspelen tegen – en daarmee winnen van – Spanje.

Milad weet dit allemaal als hij daar aan de zijlijn staat. De camera zoomt in op de achterkant van zijn T-shirt. Nummer 5. Dan draait de camera naar de voorkant van het shirt, met daarop het logo van de Iraanse voetbalbond. In Milads ogen is een combinatie van moed en angst te lezen. Hij kust de bal, wijst naar boven, duwt de bal even tegen zijn voorhoofd, kijkt dan nog één keer omhoog en... maakt een koprol met de bal, komt volledig verkeerd uit, en gooit de bal niet eens het veld in. “Dit is een parodie op een inworp,” zegt de verslaggever van de NOS. Iran verliest met 0-1 en de 24-jarige Milad gaat het internet over als schlemiel van de avond.

Ook ik heb er enorm om moeten lachen, maar naarmate ik het fragment vaker voorbij zag komen, maakte mijn hilariteit plaats voor bewondering. Deze jonge man van 24 besloot op het beslissende moment niet op veilig te spelen. Hij besloot risico te nemen. De hoon van alle kijkers, zijn land en wellicht ook zijn teamgenoten te riskeren. Hij stond niet alleen maar vastberaden aan de zijkant, nee, je zag ook de angst in zijn ogen toen de camera zijn blik ving. Maar hij wist: dit kan iets geweldigs worden, maar die kans bestaat alleen als ik bereid ben om te falen. En hij faalde glorieus. Wat een held.

Milad Mohammadi is voor mij de speler van het toernooi.

Beeld: ANP

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons