‘Lucht in je gezin’, het nieuwste boek van Mirjam van der Vegt

‘Stil zijn met kinderen is de chaos accepteren’

Kinderen en stilte, dat is toch een onmogelijke combinatie? In haar nieuwe boek Lucht in je gezin laat stiltetrainer Mirjam van der Vegt zien dat dit niet zo hoeft te zijn. Met dit ‘stiltedoeboek’ leren ouders samen met hun kinderen Gods stem te verstaan. “Ouders kunnen veel van kinderen leren.”

“Stilte in je gezin, dat klinkt een beetje vreemd.” Met die zin begint Mirjam van der Vegt te vertellen over haar nieuwe boek. “Want stilte met kinderen, hoe doe je dat? In mijn eigen leven heb ik gemerkt dat je juist van kinderen leert hoe je in het hier en nu kunt zijn, en ook hoe je kunt luisteren naar wat God je te zeggen heeft. Volwassenen hebben vaak allerlei antwoorden paraat. Kinderen zijn van nature onderzoekers: ze zijn nog ontvankelijk, ontdekken volop. Ik geloof dat je midden in de hectiek van het gezin kunt leren van je kinderen. En andersom kunnen zij van jou leren. Zo leer je samen Gods stem te verstaan, op een avontuurlijke manier.”

Tekenen

Lucht in je gezin begint met een gedeelte voor ouders. Daarna is het boek opgedeeld in vier thema’s die ouders en kinderen samen kunnen behandelen. De thema’s zijn: ontdekken, ontspannen, Gods kracht beleven en groeien en delen. “Ik heb dit boek gemaakt in samenwerking met tekentherapeut Marie-Jeanne Wijnbeek-Simons,” vertelt Mirjam. “Bij ieder thema hoort een tekenopdracht. Door te tekenen ga je even uit je hoofd en leer je spelenderwijs samenwerken en ontdekken. Ook zijn er per thema vier doe-pagina’s rond een Bijbeltekst. Een opdracht kan bijvoorbeeld zijn: ga het bos in en ontdek welke structuren, geuren en vormen er in de schepping te vinden zijn, kijk een bepaalde film of doe een stiltegebed.”

Rustdag

“Het is geen Bijbelstudieboek,” vervolgt Mirjam. “Het boek gaat over de manier van geloven in je gezin. Hoe ga je om met je adem? Wanneer druk je op het gaspedaal en wanneer neem je rust? Waarom is de rustdag zo belangrijk? Hoe ziet een rustdag er voor jou uit? Dat zijn thema’s waar je als volwassene tegenaan loopt, maar het is ook waardevol als kinderen hier al jong mee aan de slag gaan.”

Waarom is dat zo belangrijk voor kinderen?
“De belangrijkste oorzaak waardoor veel volwassenen niet stil kunnen zijn en altijd maar doorrennen, is dat ze in hun kindertijd nooit geleerd hebben dat ze er mogen zijn, los van wat ze doen of hebben. Er ligt al vroeg een bepaalde druk op kinderen. Ze moeten vooral goed presteren. De boodschap dat je er mag zijn, is een van de grootste giften die je kinderen kunt geven.”

Hoe kan het gezin een plek zijn waar je ook als volwassene tot rust kunt komen?
“Dat is voor mijzelf een leerproces geweest. Ik probeer het niet langer allemaal goed te doen en alle zorg op mijn eigen schouders te nemen. In plaats daarvan probeer ik de chaos gewoon chaos te laten zijn. Daardoor is het gezin meer een plek geworden waar ik mag leren en waar we samen mogen ontdekken. Voor mij gaat stilte niet alleen over de afwezigheid van geluid, maar ook over de aanvaarding van chaos.”

‘Lucht in je gezin’, Mirjam van der Vegt, Boekencentrum, 130 blz., € 22,90

Bij het boek Lucht in je gezin horen twee inspirerende posters die gratis te downloaden zijn via Mirjamvandervegt.nl.

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons