Leven zonder spijt: het kán

Van deze 3 keuzes krijg je onmogelijk spijt

YOLO Zo leef je zonder spijt

Stel dat je op je sterfbed zou liggen: hoe zou je dan terugkijken op je leven? Ben je tevreden met de keuzes die je tot nu toe hebt gemaakt? Of heb je nog ergens spijt van? Wat zou je anders hebben gedaan als je de moed had gehad?

Spijt kost enorm veel energie. Vaak heb je spijt van situaties die je later niet meer kunt veranderen. Daarom: zo kun je leven zónder spijt.

Heb je geïnvesteerd in goede relaties en liefde?

1. Leef zonder wrok of bitterheid

Misschien ken je ze wel: oudere mensen die niets anders lijken te kunnen dan klagen. Zo zonde, want met klagen maak je geen vrienden! Als jij niet wilt dat je spijt hebt aan het einde van je leven, zorg dan voor goede relaties. Je kent deze bekende uitspraak vast wel: ‘Niemand zal aan het einde van zijn leven wensen dat hij meer gewerkt had, het gaat erom wie er aan het einde van zijn leven om hem heen staan.’ Oftewel: heb je geïnvesteerd in goede relaties en liefde?

Wrok of bitterheid maakt je een zuur mens. Door zo’n bril zie je de hele wereld negatief. De bittere waarheid is: hoe negatiever je naar je omgeving kijkt, hoe negatiever die wereld ook zal zijn. Wees liever dankbaar voor wat je (nog) wel hebt en kunt. Je zult merken dat je – ondanks pijn, moeite en verdriet – tóch vreugde en vrede in je hart zult hebben. Hoe kostbaar is dat?

2. Leef zoals het bij jou past

O, wat kunnen we er toch druk mee zijn: de verwachtingen die anderen van ons hebben. Of misschien zelfs wel: de verwachtingen die we dénken dat anderen van ons hebben… Heel wat kinderen doen een studie die helemaal niet bij hen past, simpelweg omdat hun ouders dat een goede keuze vinden. En er zijn behoorlijk wat mensen getrouwd met iemand omdat die partner werd ‘goedgekeurd’ door de sociale omgeving, terwijl ze heimelijk van iemand anders hielden.

De kerk verwacht dat je zondag in de dienst bent. En ook op maandag bij de bidstond en op woensdag bij de kring en op zaterdagochtend bij de evangelisatieactie. Ook je vrienden willen aandacht: je moet niet alleen al je echte vrienden zien en spreken, maar ook al je Facebook-vrienden op de hoogte houden van je wel en wee. En vergeet natuurlijk niet ook hun verhalen te ‘liken’. Het leven is doodvermoeiend als je continu bezig bent met wat anderen van je willen.

Sta eens even stil: wat wil jij zelf eigenlijk? Hoe wil jij een goede rentmeester zijn voor God? Welke talenten heb je gekregen en passen die bij wat je doet? Heb jij keuzes gemaakt met je hart, of met je hoofd? Heb je die keuzes afgestemd op wat God voor ogen heeft voor jou? Of op wat mensen van jou verwachten…?

3. Leef ‘memento mori’ én ‘carpe diem’!

Vaak hoor je slechts één van de twee spreuken: ofwel ‘gedenk te sterven’ (memento mori), ofwel ‘pluk de dag’ (carpe diem). Maar als je deze spreuken met elkaar combineert, leid je echt een krachtig en ook Bijbels leven.

Enerzijds mogen we gedenken te sterven en uitzien naar de eeuwigheid straks bij God. We zijn hier als ‘vreemdelingen’ op deze wereld en zien uit naar een betere wereld, terwijl we hier wel als goede rentmeesters mogen functioneren.

Anderzijds wil God dat we onze dagen goed gebruiken. Oftewel: pluk de dag! Doe iets wat telt, wat waardevol is voor jouzelf en voor de mensen om je heen. Geniet van deze tijd en van de tijd die God je vandaag geeft. Dank Hem voor al Zijn zegeningen en leef bewust en met aandacht vanuit dankbaarheid.

Spijt? Nee hoor, geen haar op mijn hoofd die daaraan denkt!

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons