Immigratiedienst moet bekeerlingen beter behandelen

Staatssecretaris geeft gehoor aan kritiek belangenorganisaties

in Christelijk Nieuws

De Nederlandse Immigratie-en Naturalisatiedienst (IND) moet ervoor zorgen dat asielaanvragen van bekeerde en homoseksuele vluchtelingen zorgvuldiger beoordeeld worden. Dat schrijft het Nederlands Dagblad op basis van een brief van staatssecretaris Mark Harbers (VVD, Justitie en Veiligheid) aan de Tweede Kamer.

De staatssecretaris heeft maatregelen genomen, nadat verschillende deskundigen en belangenorganisaties flinke kritiek hadden geuit op de IND. Zo werd de IND onder meer aangerekend dat zij een te westerse blik op homoseksualiteit zou hebben. In een interview met Visie zei Stichting Gave bijvoorbeeld dat de immigratiedienst de bekeringsverhalen op een verkeerde manier beoordeelt, en er daardoor ten onrechte mensen worden teruggestuurd naar het land waar ze vandaan komen. 

Openbaar

De staatssecretaris gaat onder meer de werkwijze van de IND openbaar maken, want die was tot nu toe geheim. In deze werkwijze staat voor de IND-medewerker ook een instructie over hoe een bekering precies werkt.

Een ander kritiekpunt van Gave was dat de IND deskundigheidsrapporten negeert. Deze rapporten worden door organisaties gemaakt die bekeerde asielzoekers spreken en op basis daarvan een rapport schrijven over de geloofwaardigheid van de bekering. De staatssecretaris is het niet eens met de kritiek, en zegt dat de dienst de rapporten wel meeweegt. Wel wil Harbers dat de IND nu ook duidelijk uitlegt hoe de rapporten hebben meegespeeld in de beslissing. 

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons